Home » Descopera in Romania » Muzeul Zoologic cu fluturi şi păianjeni vechi de o sută de ani din Cluj a fost redeschis

Muzeul Zoologic cu fluturi şi păianjeni vechi de o sută de ani din Cluj a fost redeschis

Muzeul Zoologic cu fluturi şi păianjeni vechi de o sută de ani din Cluj a fost redeschis
Publicat: 04.04.2018
Muzeul Zoologic din Cluj, care a fost renovat în ultimii doi ani şi jumătate şi care are unele dintre cele mai vechi colecţii de fluturi şi păianjeni din ţară, a fost redeschis, marţi, de către Universitatea ”Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca.
Rectorul UBB, Ioan Aurel Pop, a declarat la ceremonia de redeschidere a Muzeului Zoologic că acesta este al doilea astfel de muzeu din România, după ”Grigore Antipa” din Bucureşti ca bogăţie a colecţiilor, informează Mediafax.
 
”Muzeul Zoologic al UBB, pe care l-am redeschis după lucrări de reabilitare care au durat doi ani şi jumătate, este, în primul rând, un muzeu de cercetare şi un muzeu didactic pentru noi, dar este şi o emblemă a acestui oraş, a Transilvaniei, a României, al doilea muzeu zoologic după muzeul Grigore Antipa din Bucureşti, ca bogăţie a colecţiilor, acesta nu este puţin lucru”, a spus Pop.
 
Potrivit acestuia, Muzul Zoologic reprezintă ”un muzeu în muzeu”, prin felul în care s-a păstrat mobilierul şi modul de aranjare, pe care multe muzee europene l-au abandonat şi acum regretă.
 
”Noi, şi din raţiuni financiare şi din raţiuni de inteligenţă ştiinţifică şi umană, am reuşit să păstrăm acest muzeu într-o formă în care să ne amintească de felul cum a fost organizat în secolul al XIX-lea, cum a fost moştenit apoi la începutul secolului XX, s-a reuşit să fie adus până astăzi la forma pe care o vedeţi”, a subliniat rectorul UBB.
 
Lucrările de renovare au constat în înlocuirea instalaţiei electrice şi îmbunătăţirea sistemului de iluminat, refacerea pardoselii şi placarea acesteia, recondiţionarea geamurilor şi aplicarea pe sticlă a unei folii protectoare, zugrăveli şi instalarea unui sistem de detectare a incendiilor.
 
Muzeul Zoologic al UBB a fost înfiinţat în anul 1859, ca o secţie a Muzeului Ardelean, şi deţine unele dintre cele mai vechi colecţii de fluturi, cosaşi şi păianjeni din ţară, având o vechime de peste o sută de ani.
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase