Home » Descopera in Romania » Palatul din România care a supravieţuit războaielor şi comunismului

Palatul din România care a supravieţuit războaielor şi comunismului

Publicat: 18.08.2018
Castelul Miclăuşeni, din zona Moldovei, a fost casa din România a multor familii celebre, dar războaiele, comunismul şi mama natură i-au luat strălucirea. Acum, călugăriţele care îl deţin se zbat să îl salveze, scrie William O'Connor pe Thedailybest.com.

Palatul este un loc idilic, o casă parohială în stil gotic, unde natura, design-ul şi soarta şi-au împreunat aspiraţiile. Această oază verde a fost devastată de soldaţii ruşi şi de comunism. În timp ce exteriorul castelului este într-o condiţie bună, interiorul este ruinat, dar călugăriţele care îl îngrijesc vor să îl reabiliteze.

George şi Maria Sturdza şi-au construit casa pe un teritoriu de 30 de hectare, unde aveau şi o biserică privată. Iniţial, palatul a vrut să fie un refugiu, dar, ulterior, a devenit reşedinţă pe tot timpul anului. Cei doi formau un cuplu ciudat pentru acea vreme. George nu era interesat de treburile politice ale familiei – el iubea cărţile şi latina. Aşa a acumulat una dintre cele mai mari colecţii private de cărţi din România (60.000 de volume) pe care le-a transcris în latină. În schimb, Maria era o artistă care picta manuscrise, iar decoraţiile de pe pereţii palatului erau făcute chiar de ea.

Amestecând floralul, geometricul şi alte simboluri (leul, crucea cu şarpe), William O’Connor spune că pereţii îi amintesc de fotografiile din interiorul clădirilor din Detroit. Toate uşile, ferestrele şi mobilierul sunt în stil gotic, doar că se îndreaptă mai mult spre partea de poveste decât spre partea înfricoşătoare şi sumbră. „Acea lumină nu este singurul lucru care dă casei un aspect mai modern. Este de asemenea şi apa care curge, elementele de design cum ar fi tavanele din băi construite în aşa fel încât să diminueze volumul de aburi”, adaugă acesta.

Foto: Miclauseni.ro

Continuarea pe Mediafax.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase