Home » Descopera in Romania » Satul-muzeu de artă, unic în România, într-un peisaj de poveste, la poalele Munţilor Rodnei. „Rolls Royce-ul din lanul de porumb”

Satul-muzeu de artă, unic în România, într-un peisaj de poveste, la poalele Munţilor Rodnei. „Rolls Royce-ul din lanul de porumb”

Satul-muzeu de artă, unic în România, într-un peisaj de poveste, la poalele Munţilor Rodnei. „Rolls Royce-ul din lanul de porumb”
Publicat: 04.12.2018
Max Dumitraş e singurul artist care a creat un muzeu de artă comparată, unic în România, departe de aglomeraţia oraşelor, în liniştea Munţilor Rodnei. Acum, într-un peisaj sălbatic din Dosu` Gârciului, el lucrează la amenajarea unui sat al artiştilor, care devine primul muzeu de “land art" din Europa.

Un sat tradiţional, cu căsuţe de poveste, lucrate manual până în cele mai mici detalii, un sat unde artiştii sunt liberi să creeze, departe, în munţi, printre zecile de opere deja existente aici…

„Muzeul de artă comparată este un adevărat Rolls-Royce într-un lan de porumb”, povesteşte amuzat artistul spunând că această comparaţie i-a fost inspirată de un american care a ajuns la Sângeorz-Băi.

De peste 20 de ani lucrează să ridice Muzeul de Artă Comparată din Sângeorz-Băi, un muzeu unic, care în fiecare an se reinventează. Pasiunea pentru obiectele tradiţionale o moşteneşte din copilărie şi, după ce a cutreierat lumea în lung şi în lat, a descoperit că numai acasă, la Sângeorz-Băi, poate avea libertatea pe care şi-o doreşte. E fericit şi mulţumit că a reuşit într-o viaţă de artist să creeze lucruri unice în ţară şi peste hotare, iar admiraţia artiştilor atraşi de liniştea din satul de artă îi oferă recunoaşterea şi satisfacţia lucrului bine făcut.

„Ideea muzeului a început prin clasa a VIII-a, prin profesorul meu, Iosif Ioan Balu, care mi-a insuflat plăcerea colecţionării obiectelor. Dânsul a creat primul muzeu pentru elevi făcut de un profesor de desen, muzeu care avea obiecte etnografice. După care am preluat eu muzeul şi l-am refăcut. A fost un fel de replică diferită la muzeele şcolare demne de «Cântarea României», care erau toate înfiinţate pe acelaşi principiu… Eu am făcut acest muzeu care e altfel, este o cercetare de artist în relaţie cu obiectele. Am adunat obiecte numai din Sângeorz-Băi, le-am recreat sub forma de instalaţii şi le-am pus în relaţie cu arta artiştilor contemporani invitaţi. Ştiam că artistul are preocupări din zona acesta, a obiectului, iar plecând de la această cercetare am făcut un muzeu de artă comparată, pornind de la arta tradiţională, pe care am creat o instalaţie cu patriciparea artistului contemporan”, povesteşte Maxim Dumitraş.

Citeşte continuarea pe Mediafax.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase