Home » Descopera in Romania » Sub pasari pamantul se naste din ape

Sub pasari pamantul se naste din ape

Publicat: 12.02.2007
Dunarea izvoraste in Germania, in muntii Padurea Neagra, strabate harta schimbatoare a Europei de la vest la est si se varsa intr-o Mare tot Neagra, la fel ca si muntii de obarsie.

Aici, inainte de a se contopi cu marea, fluviul a zamislit fabulosul paradis al Deltei.

Muntele cel batran si Pamantul cel tanar
Paradoxal, Delta cea nascatoare de uscat se reazema, la sud, de unii dintre cei mai batrani munti ai planetei: aceia hercinici ai Macinului, care, impovarati de varsta – circa 400 de milioane de ani –, abia de mai ating astazi, in punctul lor cel mai inalt, altitudinea de 500 de metri. Canale, lacuri, insule, plauri, stufaris, dune de nisip, grinduri, campii litorale – acestea sunt elementele componente ale unui relief unic, gazda a unei mari diversitati floristice si faunistice.

Delta Dunarii a aflat ce inseamna, de-a lungul timpului, ceea ce se numeste „interventia omului“. Piscicultura, agricultura, exploatarea stufului si navigatia au fost argumentele acestor interventii care au inceput in secolul al XIX-lea si au atins apogeul in anii ’80 ai secolului trecut. Au fost benefice aceste lucrari? Sa ne uitam la cifre: daca la inceputul secolului XX traiau in Delta cca 10-15 milioane de pasari, dupa al doilea Razboi Mondial numarul acestora era de 7.000.000, iar la 1970 nu mai erau decat 500.000.

Delta, intre speranta si viitor
Infiintarea, in 1990, a Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii si includerea acesteia pe lista patrimoniului mondial UNESCO sunt gesturi reparatorii, care ar putea salva zona de la pieire. In ultimii ani, insa, in Delta a „explodat“ turismul. Pe de o parte e bine, pentru ca, o data cu turistii, in Delta vin si bani. Pe de alta parte este rau, pentru ca valurile de vizitatori vin aici cu obiceiuri de consum si deprinderi comportamentale straine locuitorilor Deltei, erodandu-le acestora traditiile si reflexele sociale traditionale. Acum, daca ne-am intreba „Care va fi viitorul Deltei?“, orice estimare ar fi hazardata. Raspunsul exact il vom afla doar in viitor.

foto: Adrian Stoicoviciu


FACTS


Multumiri speciale
Pentru sprijinul acordat la realizarea acestui fotoreportaj domnilor: chestor Nelu Pop, inspector general al Politiei de Frontiera Romane; inspector Fabian Badila, ofiter de presa IGPF; comisar Doru Axinte si comisar Marius Manza, adjuncti ai Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Tulcea; comisar Doru Strutu, subcomisar Aurel Irimia, agent-sef adjunct Florin Safca, subinspector Ciprian Melnic, IJPF Tulcea.

Info util
Pe unde am umblat, cea mai mare problema am intampinat-o atunci cand am cautat locurile de popas, unde sa putem innopta si manca in conditii macar decente. De data aceasta, am avut noroc in ambele privinte: ne-am stabilit „cartierul general“ la Pensiunea Nucul din Dunavatul de Jos (telefon: 0240.515.712; 0240.513.334).
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase