Prima pagină DEXcopera

Guinness Book

Redactia Descopera.ro | 10.29.2007 | ● Vizualizări: 76
Guinness Book     guinness book + zoom
Galerie foto (1)

Descopera: Cele mai mici oua de pasare, Cea mai mare cantitate de alcool, Cea mai raspandita boala din lume si Cel mai mare acoperis solar

CELE MAI MICI OUA DE PASARE ...sunt produse de catre o specie de colibri, Mellisuga minima, care traieste in tarile caraibiene, Haiti, Jamaica si republica Dominicana. Pana in prezent, numai doua oua de Mellisuga au fost observate: amandoua aveau o inaltime de aproape  1 centimetru si cantareau 375, respectiv 365 de miligrame. Cuibul in care pasarica cloceste aceste oua este cat aproximativ jumatate dintr-o coaja de nuca. Mai multe despre oua vedeti in articolul D-nature din acest numar, la pagina 82. 

CEA MAI MARE CANTITATE DE ALCOOL ...nu va bucurati, betivanilor, nu se afla pe Pamant, ci in nebuloasa Sagittarius B2, descoperita in 1970. Daca ar putea fi transpus intr-un container, acesta ar avea o capacitate de aproximativ un miliard de miliarde de miliarde de litri. Dar cum nebuloasa se afla la 150 de ani-lumina, la tehnologiile actuale de propulsie, ar fi nevoie de un volum de combustibil de marimea Pamantului pentru a ajunge acolo.

CEA MAI RASPANDITA BOALA DIN LUME ...este tuberculoza, produsa de Mycobacterium tuberculosis. In prezent, se estimeaza ca o treime din intreaga populatie a planetei sufera de TBC. Aproape 8 milioane de oameni contracteaza anual boala si in jur de 1 milion mor anual din cauza ei. Rata de raspandire a TBC este atat de mare incat, statistic, un om se imbolnaveste la fiecare secunda. 

CEL MAI MARE ACOPERIS SOLAR ...se afla in Olanda, la Haarlemmermeer, aproape de Amsterdam. Acoperisul compus din panouri solare a fost construit pentru Floriade Exhibition Hall, cladire ridicata in 2002 si care, tot de atunci, a devenit gazda permanenta a celui mai mare festival de flori din lume. Acoperisul este realizat din 20.000 de module semitransparente, intinse pe o suprafata de 26,100 mp si genereaza in medie  2,3 megawati – cam cat ar consuma intr-o zi 450 de case.
Tag-uri: guinness book