Prima pagină DEXcopera

D-numbers (Noiembrie)

Redactia Descopera.ro | 11.06.2007 | ● Vizualizări: 71
D-numbers (Noiembrie)     Luna, dinozauri, picturi murale, specii noi, Che Guevara + zoom
Galerie foto (1)

Cat costa sa transporti o sonda pe Luna, Care este varsta celui mai batran dinozaur erbivor, De cand dateaza cele mai vechi picturi murale descoperite in Orientul Mijlociu si Ce noi specii de plante si animale au fost descoperite in Vietnam

355.000.000 de euro a fost suma totala platita de JAXA, agentia de explorare spatiala japoneza, pentru misiunea Kaguya, care a transportat o sonda pe Luna. Sonda cu pricina a trimis primele imagini hi-definition ale Pamantului, trase la o altitudine de 110.000 de kilometri, dintr-un unghi pe care nu l-a mai abordat nimeni pana acum.  

88.000.000 de ani este varsta fosilei unui dinozaur erbivor gigant, necunoscut pana acum de paleontologi, cu inaltimea de 15 metri si lungimea de 34. Dinozaurul, desco­perit in Patagonia argenti­niana, a fost botezat Futalognkosaurus dukei, adica „seful gigant al soparlelor“, in limba indienilor Mapuche. 

11.000 de ani este vechimea unor figurine si picturi murale, cele mai vechi descoperite pana in prezent in Orientul Apropiat. Acestea au fost aduse la lumina zilei in nordul Siriei, de o echipa de arheologi francezi, si se pare ca au jucat un rol religios, caci prezinta numeroase simboluri ritualice. 

30 de euro costa Wi-Fi Detector Shirt, un tricou-gadget din bum­bac, cu baterii si semnal luminos, care semnalizeaza daca persoana care il poarta se afla intr-o zona unde exista retea wireless. Il puteti comanda de la magazinul online Thinkgeek. 

20 de poeme uitate ale lui Ernesto (Che) Guevara au fost publicate in Guatemala. Textele, scrise in Guatemala, Bolivia si Mexic in perioada 1953-1956, au fost publicate in epoca in jurnale si reviste, dupa care au fost date uitarii, pentru ca pe atunci luptatorul argentinian era un ilustru necunoscut. Temele poeziilor sunt dragostea, prietenia, Africa si Revolutia. 

11 noi specii de plante si animale au fost descoperite in centrul Vietnamului. Este vorba despre doi fluturi, un sarpe, cinci orhidee si alte trei specii de plante, toate „exclusivitati“ ale padurilor tropicale din aceasta zona. Descoperirea a avut loc in parcul natural al provinciei Thua Thien Hue.