Prima pagină DEXcopera

Dexcopera- octombrie

Redactia Descopera.ro | 10.06.2006 | ● Vizualizări: 116
Dexcopera- octombrie     Dexcopera- octombrie + zoom
Galerie foto (1)

Daca ar exista o gaura dintr-o parte in cealalta a planetei, am putea cadea prin ea, la nesfarsit!

Am putea sa cadem printr-o gaura dintr-o parte in alta a Terrei?
Daca o asemenea gaura ar exista (chestie de science-fiction), raspunsul ar fi DA, am putea (de ce nu?). Oricum, insa, un fenomen foarte bizar ar avea loc:
pe masura ce ne-am apropia de centrul Terrei, viteza de coborare s-ar accelera, si imediat ce am trece de centru, viteza (de inaltare?) s-ar reduce, pana cand, odata ajunsi ?dincolo?, aproape ca am pluti cand am atinge suprafata. Iar daca nu ar fi nimeni acolo sa ne prinda, toata excursia ar lua-o de la capat si, teoretic, ar dura in jur de 80 de minute.

Este plasma cea de-a patra stare a materiei?
Desi, stiintific, inca nu este consacrata asa, nici nu putem spune ca afirmatia ar fi gresita. Daca incalzim un corp solid, acesta se topeste si devine lichid. Daca incalzirea continua, lichidul fierbe si se transforma in gaz. Acestea sunt cele trei stari ?clasice?. Atunci cand procesul de incalzire a gazului nu este intrerupt, in cele din urma electronii acestuia se vor desprinde de atomi si vor forma o mixtura omogena de atomi pozitivi si negativi numita plasma, care se comporta altfel decat starile anterioare.

Ce este vopseaua anticatarat?
Unul dintre cele mai moderne si simple mijloace de securitate pentru garduri, vopseaua anticatarat se comporta cumva la fel ca un sos de tomate: pare solida, dar atunci cand pui mana pe ea devine brusc lichida (termenul tehnic este thixotropica). Vopselele obisnuite sunt thixotropice numai atunci cand sunt folosite prima oara, devenind solide intr-o perioada relativ scurta de timp. In schimb, vopseaua anticatarat contine uleiuri speciale, care nu se usuca decat in 5-6 ani.