Prima pagină DEXcopera

DEXcopera

 • Super-soarecele
  Super-soarecele
  06.02.2009 |

  Soarecii din Marea Britanie au evoluat in ceea ce oamenii de stiinta numesc super-rozatoarele rezistente la otravurile cunoscute si aproape imposibil de ucis. pe masura ce super-soarecii au continuat sa se inmulteasca, testele au aratat clar ca acestia au dezvoltat un ADN care le permite sa reziste fara probleme in fata pesticidelor traditionale. Ultimele rapoarte arata ca numarul soarecilor a crescut cu aproximativ 500% in ultimii ani, ajungand la peste 80 de milioane numai in Marea Britanie.

  citeşte mai mult
 • Centipedele
  Centipedele
  06.01.2009 |

  Centipedele, nevertebrate din familia Scolopendra, reprezinta una dintre cele mai respingatoare si agresive specii de insecte din lume. Centipedele pot aparea in orice mediu, deoarece sunt adaptabile aproape oricarui tip de clima de pe Pamant. Reprezentantii acestei familii sunt insecte carnivore, ce se hranesc cu soparle, broaste, pasari, soareci, licieci si uneori chiar cu tarantule. Veninul lor este toxic si pentru oameni, iar muscaturile sunt foarte dureroase, cauzand doar rareori decesul.

  citeşte mai mult
 • Leonidas, regele Spartei
  Leonidas, regele Spartei
  05.31.2009 |

  Leonidas (n. 540 i.Ch. – d. 480 i.Ch.), -in limba greaca “fiul leului” ,cel de-al 17-lea rege al Spartei din dinastia Agiad, a fost unul dintre cei trei fii ai regelui spartan Anaxandidas II, considerat de mitologia greaca descendent al lui Hercule, gratie fortei si curajului comparabile cu cele ale eroului olimpian. S-a stabilit ca regele Leonidas al Spartei a cazut in Batalia de la Termopilae, in august 480 i.Ch, dupa ce a opus circa 7000 de greci celor 80.000 – 290.000 de persani invadatori.

  citeşte mai mult
 • Maleo
  Maleo
  05.30.2009 |

  Maleo este o pasare de marimea unui pui, a carei penaj din zona capului formeaza ceea ce se aseamana cu o casca de culoare neagra, cunoscuta in mod special pentru faptul ca este o mare iubitoare de caldura. Pasarile maleo traiesc pe insula Sulawesi, in Indonezia, iar numarul exemplarelor aflate in libertate variaza intre 5 000 si 10 000. Pentru a-si incuba ouale, obisnuiesc sa le depuna pe nisipurile fierbinti sau pe rocile incalzite ca urmare a activitatii vulcanice din zona.

  citeşte mai mult
 • Mihai Viteazul (n. 1558 – d. 1601)
  Mihai Viteazul (n. 1558 – d. 1601)
  05.29.2009 |

  S-a nascut in 1558 in localitatea Targul de Floci din sud-estul Romaniei (in actualul judet Ialomita) si a decedat la 9 august 1601 in Campia Turzii, ca urmare a unui complot pus la cale de generalul aristrocrat albanez Gheorghe Basta. Mihai Viteazul a fost ban de Mehedinti, stolnic domnesc si ban al Craiovei, apoi domnitor al Tarii Romanesti si pentru o scurta perioada, in 1600, conducator al tuturor celor trei state care formeaza Romania de astazi: Tara Romaneasca, Transilvania si Moldova.

  citeşte mai mult
 • Pavlopetri
  Pavlopetri
  05.28.2009 |

  Pavlopetri, cea mai veche asezare scufundata cunoscuta pana acum, se gaseste la o adancime de 3-4 metri sub apa, in apropiere de coasta Laconiei (regiunea din sudul peninsulei Peloponez). Ruinele (dintre care o parte dateaza cel putin din anul 2800 i. Hr.) cuprind cladiri, curti, strazi si cripte, precum si 37 de morminte despre care se crede ca ar data din perioada miceniana (cca. 1680 – 1180 i. Hr.). Pavlopetri a fost, probabil, un port infloritor in Epoca Bronzului.

  citeşte mai mult
 • Milos Obilic
  Milos Obilic
  05.27.2009 |

  Milos Obilic, o figura importanta a baladelor sarbe, a fost un cavaler sarb al secolului al XIV-lea, al carui nume este strans legat de legende privind Batalia din Kosovo. Milos Obilic a fost membru fondator al Ordinului Dragonului Sfantului Gheorghe. Pe baza datelor istorice ale Imperiului Otoman, se crede ca sultanul Murad I a fost ucis de Milos Obilic care, sub pretextul inchinarii in fata sultanului, l-a asasinat pe acesta, fiind la randul sau executat in chiar zorii zilei urmatoare.

  citeşte mai mult
 • Trilobitii
  Trilobitii
  05.26.2009 |

  Au dominat marile si oceanele din Paleozoic - de acum 542 de milioane de ani, pana acum 251 de milioane de ani. Au fost, la vremea lor, cele mai raspandite vietati de pe Terra, cu aproximativ 17.000 de specii identificate pana in prezent de oamenii de stiinta. Trilobitii puteau atinge lungimi care porneau de la 1 milimetru pana la uriasii, extrem de rari de altfel, de 70 de centimetri. O lungime medie insa a trilobitilor oscila intre 3 si 10 centimetri.

  citeşte mai mult
 • Ionita Caloianul
  Ionita Caloianul
  05.25.2009 |

  Ionita Caloianul, adica “cel Frumos”, (1197 – 1207/1217? – domnie) a fost cel de-al treilea dintre fratii Asan. El este cel care, dupa decesul lui Petru, a preluat conducerea statului vlaho-bulgar si a desavarsit constructia tratatului dintre cele doua state. Sub conducerea lui Ionita Caloian, Taratul Vlaho-Bulgar si-a extins granitele de la Dunare pana la Marita si de la Marea Neagra pana la Vardar.

  citeşte mai mult
 • Superglue din Epoca Pietrei
  Superglue din Epoca Pietrei
  05.24.2009 |

  Unelte preistorice scoase la lumina recent in Africa de Sud demonstreaza ca ocrul, in combinatie cu seva semi-intarita a arborelui de acacia, era folosit pentru crearea unui adeziv care ar echivala cu puternicul superglue de astazi, adeziv folosit in special la realizarea armelor si uneltelor. Ceea ce este insa surprinzator este faptul ca substanta obtinuta atfel nu putea fi realizata de oamenii preistorici decat cu seva de o anumita compozitie chimica si ocru obtinut doar din anumite situri.

  citeşte mai mult
 • Alexandru Macedon
  Alexandru Macedon
  05.23.2009 |

  Alexandros III Philippou Makedonon, cunoscut sub numele Alexandru Macedon, a fost cel mai prolific conducator militar din istorie. A creat un imperiu la care toti cuceritorii de mai tarziu au visat si a marcat ireversibil istoria omenirii, cuceririle sale facandu-i pe greci stapani ai Orientului si ai unei importante parti din Asia. La varsta de 33 de ani, anul mortii sale, Alexandru era stapanul celui mai intins imperiu al Antichitatii, contribuind a raspandirea culturii elene in intreaga lume.

  citeşte mai mult
 • Nereus
  Nereus
  05.21.2009 |

  Submarin-robot care va cobori in abisurile lui Challenger Deep; cel mai inaccesibil loc de pe planeta, aflat la adancimea de peste 11.000 metri in Groapa Marianelor. Inaintea lui Nereus, alte doua submarine s-au apropiat de fundul Challenger Deep: elvetianul Trieste, in 1960, si japonezul Kaiko in 1995; dar de la Nereus se asteapta la mult mai mult, avand in vedere ca submarinul-robot dispune de o autonomie de 20 de ore sub apa, gratie bateriilor pe litiu cu care este dotat.

  citeşte mai mult
 • Piranha Colossoma
  Piranha Colossoma
  05.20.2009 |

  Pestele piranha din genul Colossoma care nu este periculos pentru om deoarece se hraneste exclusiv cu plante acvatice. Dupa cum spune si denumirea sa, piranha Colossoma poate atinge o greutate de 30 kilograme. Mai multe exemplare au fost intradevar in lacul siberian Belovskoe de catre un acvarist. Ramane un mister care supravietuirea acestor pesti in apele inghetate ale Siberiei, stiut fiind ca acestia traiesc doar in ape cu mult mai calde.

  citeşte mai mult
 • Akrit Jaswal
  Akrit Jaswal
  05.19.2009 |

  Akrit Jaswal, pe atunci in varsta de 7 ani (anul 2000 n.r.), a efectuat o complicata procedura chirurgicala, refacand mana unei fetite indiene care suferise arsuri grave, in urma carora degetele unei maini ramasesera lipite intre ele. Akrit Jaswal, care nu avea nici un fel de pregatire in chirurgie, a reusit sa separe degetele fetitei si sa redea mobilitatea mainii. Cu un coeficient sau de inteligenta de 146, el este in prezent si cel mai tanar student admis vreodata la o universitate indiana.

  citeşte mai mult
 • Saul Aaron Kripke
  Saul Aaron Kripke
  05.18.2009 |

  Nascut in SUA, in 1940, fiu al unui rabin, Saul Aaron Kripke a inceput sa studieze, in clasa a patra, algebra, iar pana la sfarsitul cursurilor gimnaziale stapanea deja geometria si calculul avansat si s-a apucat de filosofie. Era inca adolescent, cand a publicat cateva lucrari in domeniul logicii modale, care reprezentau o revolutie in domeniu. In urma publicarii studiilor, a primit de la Universitatea Harvard o scrisoare cuprinzand o oferta pentru o slujba in cadrul prestigioasei institutii.

  citeşte mai mult
 • Joggler
  Joggler
  05.17.2009 |

  Calendar digital modern care te poate scuti de multe momente stanjenitoare pe viitor. Agenda cu touch screen are menirea de a inlocui traditionalul calendar de hartie pe care insemnai datele de nastere si aniversarile familiei. Joggler iti va da de stire de fiecare data cand se apropie o data importanta, o aniversare sau chiar o intalnire. Avantajele detinerii unui astfel de aparat nu se opresc aici. Joggler ofera informatii despre trafic, prognoza meteo si cele mai importante stiri ale zilei.

  citeşte mai mult
 • Fabiano Luigi Caruana
  Fabiano Luigi Caruana
  05.16.2009 |

  Fabiano Luigi Caruana, nascut in 1992, a dobandit, in 2007, titlul de Mare Maestru al acestui sport. Avea 14 ani, 11 luni si 20 zile si devenea, astfel, cel mai tanar Mare Maestru sahist. In clasamenetul publicat luna aceasta de Federatia Internationala de Sah, Fabiano Luigi Caruana are un coeficient Elo (un scor calculat dupa metoda Elo, sistem specific utilizat de federatiile sahiste pentru elaborarea clasamentelor) de 2649, fiind cel mai bun jucator la categoria de varsta sub 18 ani.

  citeşte mai mult
 • Mammuthus Sungari
  Mammuthus Sungari
  05.15.2009 |

  Mammuthus Sungari, denumit astfel dupa raul Songhua din nordul Chinei, locul in care au fost descoperite primele ramasite ale acestui animal, a fost cel mai mare pachiderm care a trait vreodata. A stapanit teritoriile de azi ale Chinei si Mongoliei in urma cu aproape 280.000 de ani si a disparut complet inainte ca ultima mare glaciatiune sa se incheie. Se estimeaza ca greutatea unui asemenea animal depasea 10 tone, aproape cat a unui T Rex, iar lungimea unui exemplar adult depasea 9 metri.

  citeşte mai mult
 • Kim Ung-Yong
  Kim Ung-Yong
  05.14.2009 |

  S-a nascut in 1962 si si-a dovedit rapid inzestrarile. Dotat pentru matematica si fizica si cu aptitudini extraordinare pentru invatarea limbilor straine, la 4 ani era citea in coreana, japoneza, engleza si germana, iar la 5 ani, rezolva probleme complicate de matematica, folosind calculul diferential si integralele. A invatat si spaniola, vietnameza, tagalog (o limba vorbita in Filipine). La 7 ani, a fost chemat de NASA in SUA, unde a studiat fizica, obtinandu diploma de doctorat la 15 ani.

  citeşte mai mult
 • Mamutul Lyuba
  Mamutul Lyuba
  05.12.2009 |

  Timp de 40.000 de ani, a fost perfect conservata in gheturile Siberiei. Se crede despre femela mamut descoperita in anul 2007 ca a murit intr-o mlastina, la numai o luna de zile de la nastere. Noroiul a cuprins puiul intr-un invelis, prezervandu-l aproape in starea sa naturala. Desi “vesmantul” de lana si unghiile i s-au dezintegrat, pielea si organele interne ale Lyubei, cum a fost botezata elefantica, sunt intacte. S-au gasit chiar si urme ale laptelui mamei in stomacul sau.

  citeşte mai mult
 • Explozia celei mai indepartate stele
  Explozia celei mai indepartate stele
  05.11.2009 |

  Este cea mai indepartata stea din univers identificata vreodata (nascuta pe cand Universul era “tanar”, numara adica de-abia 600 milioane de ani) si a fost descoperita in cel mai tragic moment al existentei ei, adica tocmai in clipa mortii. Eruptia cosmica a durat circa 10 secunde, timp in care s-a descatusat o energie de o suta de ori mai mare decat cea emisa de Soare in 9 miliarde de ani.

  citeşte mai mult
 • PD-100 Black Hornet
  PD-100 Black Hornet
  05.10.2009 |

  Contrar aparentelor, nanocopterul PD-100 Black Hornet (Viespea Neagra) este diferit de elicopterele telecomandate vandute astazi. Alimentat de un mic motor electric, elicopterul miniatural are doua elice a cate doua palete fiecare, transporta o camera digitala foarte mica si poate zbura cu viteze de pana la 30 km/h. A fost testat cu succes atat in spatii inchise cat si in spatii deschise, in coditii de vant usor.

  citeşte mai mult
 • Telescopul Greta
  Telescopul Greta
  05.09.2009 |

  Aparatura pusa la punct de NASA pentru studierea razelor gamma prezente in spatiu a fost transformata de un grup de cercetatori de la Universitatea New Hampshire intr-un dispozitiv capabil sa detecteze materiale puternic radioactive de la o distanta sigura.Greta (Gamma-ray experimental telescope assembly), un instrument ce poate fi transportat in interiorul unui camion si cu ajutorul caruia poate fi trecut prin ciur si prin darmon un port intreg.

  citeşte mai mult
 • Physalia Physalis
  Physalia Physalis
  05.08.2009 |

  Physalia Physalis sau “caravela portugheza” este un sifonofor (animal din ordinul celenteratelor, dotate cu un sifon ca mijloc de locomotie), ale carui tentacule le pot provoca oamenilor paralizia si un stop cardiac. In timp ce pluteste leganata de valuri, meduza are o raza de actiune de 30 metri. Vestea proasta este ca, daca se va simti in largul ei in Mediterana, ar putea sa se instaleze si sa prolifereze, facand o gramada de probleme turismului balnear din zona.

  citeşte mai mult
 • Cel mai precis ceas din lume
  Cel mai precis ceas din lume
  05.07.2009 |

  Ceasul a fost creat de JILA, un consortiu condus de National Institute of Standards and Technology. Noua bijuterie tehnologica este atat de precisa incat are o deviatie de doar o secunda la 300 milioane ani. Ceasul este actionat prin coliziunea atomilor de strontiu care actioneaza ca un “pendul”, optimizandu precizia cu peste 50 %. Aceasta piesa revolutionara functioneaza pe baza a 2 000 de atomi de strontiu inghetati pana la gradul de cateva militone sub nivelul de zero absolut.

  citeşte mai mult
 • Galaxia Balenei
  Galaxia Balenei
  05.06.2009 |

  Culorile sale se intind pe fundalul intunecos al spatiului cosmic, intr-o forma care aminteste de silueta unui cetaceu. Este vorba despre galaxia NGC 463, reperata la o distanta de 25 milioane de ani lumina de planeta noastra si supranumita “Heringul Cosmic” sau “Galaxia Balenei”. Miezul galbui al galaxiei, norii intunecosi de praf, clusterele albastre de stele si formatiunile stelare rosii, alcatuiesc un conglomerat dispus in forma unei balene albastre, aflata in pozitie de inot prin ocean.

  citeşte mai mult
 • Piramida Alba
  Piramida Alba
  05.01.2009 |

  Piramida antica, mai mare decat orice alta piramida din lume, chiar si decat cele din platoul Giza din Egipt, descoperita recent in apropierea orasului chinez Xi’an. Legenda piramidei a luat nastere in anul 684 d. Hr., atunci cand al doilea imparat al dinastiei Tang, Gaozong, a fost inmormantat in uriasul monument. Sotia sa, imparateasa Wu, a continuat sa domneasca pana in anul 705 d.Hr, la moartea sa fiind ingropata alaturi de imparatul Gaozong.

  citeşte mai mult
 • Avotermin
  Avotermin
  04.29.2009 |

  Un nou medicament, numit Avotermin, a fost fabricat printr-un procedeu revolutionar, descris de oamenii de stiinta drept “Sfantul Graal al cercetarii stiintifice”. Injectat in piele, medicamentul stimuleaza refacerea mai rapida a tesuturilor, micsorand pericolul desfigurarii permanente sau al unor complicatii determinate de cicatrizarea defectuoasa. Avotermin poate fi folosit si de chirurgi inaintea efectuarii unei operatii, dar si in cazul unor raniri grave.

  citeşte mai mult
 • SmartPod
  SmartPod
  04.28.2009 |

  Vehicul inteligent care faciliteaza ingrijirea si salvarea mobila. Pana acum, atributele-cheie ale masinii de salvare din viitor sunt accesul de 360° la pacient, incorporarea echipamentelor modulare si portabile plus o flexibilitate si adaptabilitate mai mare a spatiului de tratament. Ambulantele viitorului se vor transforma insa in numai cateva secunde in mini-spitale mobile sau isi vor schimba forma, in functie de necesitatea urgentelor.

  citeşte mai mult
 • Mycocepurus smithii
  Mycocepurus smithii
  04.27.2009 |

  Specie surprinzatoare de furnici tropicale, ale carei colonii sunt alcatuite exclusiv din membri de sex feminin. Nou-nascutii speciei de furnici denumita Mycocepurus smithii sunt produsi prin clonarea reginei, iar fetusii sunt intotdeauna femele. Reproducerea in absenta imprecherii nu este un fenomen nou in lumea furnicilor, dar specia de fata este prima in cazul careia s-a constatat renuntarea definitiva la “serviciile” masculilor.

  citeşte mai mult