Home » D:News » În scurt timp, vei putea avea un geniu la tine în buzunar

În scurt timp, vei putea avea un geniu la tine în buzunar

În scurt timp, vei putea avea un geniu la tine în buzunar
Publicat: 05.09.2012
După ce au petrecut patru ani pentru a-l dezvolta pe Watson, super-computerul care i-a înfrânt pe campionii show-ulu “Jeopardy”, în lupta bazată pe cunoştinţe generale, cei de la IBM vor să introducă acest sistem în telefoanele mobile.

Bernie Meyerson, vicepreşedintele departamentului de inovaţie al IBM, descrie o aplicaţie Watson acţionată prin comandă vocală care poate răspunde rapid la întrebări bazându-se pe datele geografice, istorie, trenduri şi studii ştiinţifice.

Găsirea unor utilizări suplimentare pentru Watson face parte din planul IBM de a intra pe noi pieţe cu scopul de a-şi spori veniturile până în 2015. Aşa se face că următoarea variantă a sistemului, numită Watson 2.0, va putea fi utilizată pe tablete sau pe telefoane inteligente.

IBM speră să îşi sporească veniturile prin programarea lui Watson astfel încât acesta să poată fi utilizat în mai multe domenii printre care se numără sănătatea, finanţele sau telecomunicaţiile. Computerul pe care 15 milioane de oameni l-au putut urmări anul trecut în show-ul televizat „Jeopardy”, este cel mai cunoscut produs al companiei.

Adevărata provocare pentru IBM este depăşirea obstacolelor tehnice prin care îl pot transforma pe Watson într-un produs portabil . Centrul nervos al lui Watson este format din 10 rack-uri de servere aflate în New York, care în total au aceeaşi putere de procesare ca a 6000 de computere. Chiar dacă mare parte dintre calcule se produc la centrul de date, pentru moment, o aplicaţie Watson pentru spartphone tot ar consuma prea multă energie pentru a fi considerată practică.

Un alt obstacol este acela că lui Watson îi trebuie destul de mult timp să proceseze datele care îi permit să stăpânească un anumit domeniu. Încă de anul trecut a fost semnat un contract cu cei de la WellPoin, o companie de sănătate, dar sistemul nu va stăpâni domeniul oncologiei decât spre finele anului 2013. De asemenea, oamenii de ştiinţă trebuie să îi atribuie o voce lui Watson şi un sistem de recunoaştere a imaginii.

În aceste condiţii, programul va putea stăpâni atât de bine un anumit domeniu şi va avea acces la baze de date atât de complexe, încât va fi capabil să dea sfaturi medicilor cu privire la diagnostic şi tratament.

Pentru „a-l învăţa” pe Watson subiecte din domenii variate precum oncologia, cercetătorii introduc în program o serie de răspunsuri ale unor întrebări relevante. Apoi, Watson este supus la test, fiind rugat să răspundă la anumite întrebări prin analizarea documentelor, a site-urilor şi a cărţilor disponibile, cu o viteză de 66 de milioane de pagini pe secundă.

Sursa: Bloomberg

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase