Home » D:News » Ce i-a determinat pe oamenii primitivi să migreze?

Ce i-a determinat pe oamenii primitivi să migreze?

Ce i-a determinat pe oamenii primitivi să migreze?
Publicat: 19.09.2012
Antropologii cred că oamenii primitivi au evoluat în Africa pentru ca apoi să migreze de acolo în mai multe valuri succesive. Până acum nu s-a cunoscut exact motivul pentru care ei au plecat, dar se presupune că a fost vorba de o problemă de conjunctură.

Acum, oamenii de ştiinţă au o nouă teorie care ar putea explica valul de migraţii. 

Antropologul Anders Erikkson, de la Universitatea Cambridge, susţine că primii oameni care au încercat să părăsească Africa nu au reuşit să facă acest lucru deoarece Africa de nord-est, singura rută care lega continentul de Asia şi restul lumii, era alcătuită din teren inaccesibi. 

„Oamenii nu puteau să plece. Climatul era pre arid şi prea fierbinte”, a declarat Anders Erikkson. 

Totuşi, dovezi precum fosile şi unelte de piatră, arată că, în cele din urmă, ei au reuşi să scape. Datorită faptului că, acum, oamenii de ştiinţă pot observa mutaţiile genetice din populaţia actuală pentru a afla unde au fost strămoşii nostri în ultimele 70.000 de ani, specialiştii de la Cambridge au descoperit că unul dintre factorii care au influenţat procesul de migraţie a fost încălzirea globală. 

Încălzirea globală a lăsat urme în sedimente, polen, corali şi chiar în praf. Oamenii de ştiinţă au comparat datele referitoare la migraţie cu informaţiile provenite din datele genetice şi au aflat că schimările climei au coincis cu unele dintre cele mai mari migraţii (cele către Asia, nordul Europei şi ulterior către Australia şi America de Nord). 

Unul dintre principalele aspecte care au determinat migraţiile a fost reprezentat de căutarea unor noi surse de hrană şi a teritoriilor care asigurau mâncarea necesară oamenilor şi a animalelor. 

Pe de altă parte, unele populaţii nu părăseau teritoriul de baştină din cauza unor bariere naturale precum flaciarii sau nivelul ridicat al mării. În multe cazuri, existau populaţii stabile, care, atunci când se înăturau barierele, începeau să migreze. Acesta a fost cazul în sudul Asiei, unde după mii de ani, când nivelul mării a scăzut, s-au deschis vechile rute de migraţii, iar populaţia a început să plece. La fel de pare că s-a întâmplat şi în Siberia, mii de ani mai târziu, atunci când gheţarii s-au topit şi le-au permis oamenilor să traverseze marea Bering. 

Acum, antropologii care au analizat această ipoteză spun că ea le va asigura o mai bună hartă a migraţiilor istorice şi a modului în care oamenii au populat planeta. 

Sursa: NPR

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase