Home » D:News » Oamenii de ştiinţă au găsit o metodă prin care pot face frica să dispară

Oamenii de ştiinţă au găsit o metodă prin care pot face frica să dispară

Oamenii de ştiinţă au găsit o metodă prin care pot face frica să dispară
Publicat: 22.09.2012
Fricile se formează atunci când asociem anumite lucruri cu răspunsuri emoţionale negative puternice. Acum, o echipă de oameni de ştiinţă a dezvoltat o tehnică prin care pot şterge din creier amintirile emoţionale proaspăt formate. Mulţumită acestei tehnici, specialiştii ar putea elimina fricile unei persoane pentru totdeauna.

Atunci când o persoană învaţă, prin procesul de consolidare, care se bazează pe formarea de proteine, ia naştere o memorie pe termen lung. Prin întreruperea procesului, informaţia poate fi afectată. 

Acest nou studiu, al celor de la Universitatea Uppsala din Suedia, susţin că ştergerea amintirilor emoţionale poate fi realizată prin întreruperea procesului de consolidare din creier. 

În studiu, participanţii au privit imagini neutre, precum cele care înfăţişează peisaje sau obiecte din viaţa de zi cu zi, în timp ce erau supuşi electroşocurilor. În acest mod, participanţii asociau imaginile cu durerea şi se forma o amintire înfricoşătoare. Ulterior, pentru a activa această amintire, oamenii de ştiinţă le arătau iar oamenilor imaginile respective, dar fără a-i supune la şocuri. Fiind împărţiţi în două grupuri, la o parte dintre participanţi procesul de reconsolidarea a fost întrerupt cu ajutorul prezentării repetate a imaginii. În acelaşi timp, în rândul celorlalţi participanţi, din grupul de control, reconsolidarea a decurs normal, fără întreruperi. 

Astfel s-a constatat că prin perturbarea procesului de reconsolidare, amintirea devine neutră şi nu mai inspiră frică. Totodată, folosind un RMN, oamenii de ştiinţă au putut să arate că urmele amintirii au dispărut din zona creierului care, în mod norma, stochează amintirile înfricoşătoare. 

„Aceste descoperiri ar putea revoluţiona cercetările realizate asupra memoriei şi fricii. În cele din urmă, noile constatări ar putea duce la formarea unor noi metode de tratament care ar ajuta milioanele de oameni din întrega lume, pacienţi care suferă de probleme de anxietate, precum fobii, stres posttraumatic şi atacuri de panică”, a declarat cercetătorul Thomas Ågren. 

Sursa: Universitatea Uppsala

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase