Home » D:News » De ce nu este recomandat să dormim mai mult în weekend decât de obicei

De ce nu este recomandat să dormim mai mult în weekend decât de obicei

De ce nu este recomandat să dormim mai mult în weekend decât de obicei
Publicat: 24.09.2012
În ciuda a ceea ce se crede, a dormi mai mult în week-end nu ajută la recuperarea somnului pierdut în timpul săptămânii, ci ne face să fim mai adormiţi în prima zi a săptămânii.

„Un mare mit asociat somnului este acela conform căruia dacă dormim puţin în timpul săptămânii, trebuie să recuperăm somnul pierdut în weekend”, afirmă Dr. Gregory Carter, specialist în medicina somnului la UT Southwestern Medical Center

Ritmul circadian reglează ceasul intern al corpului. Oamenii îşi pot decala „ceasul circadian” dormind mai mult în timpul weekendului, explică cercetătorul. Problemele apar duminică seara, când cei care au dormit în week-end au probleme să adoarmă, ca urmare a modificării ceasului circadian, acest lucru resimţindu-se şi luni dimineaţa, când trezirea devine dificilă. 

Dr. Carter afirmă că este mult mai bine să ne culcăm mai devreme decât să dormim mai mult decât de obicei. „Pentru a ne menţine ceasul intern, avem nevoie să ne culcăm cu opt ore înainte de ora obişnuită la care ne trezim”, explică specialistul. 

Cei mai mulţi oameni nu urmează aceste recomandări, ci preferă să petreacă în serile de vineri şi sâmbătă, trezindu-se mult mai târziu în dimineţile de sâmbătă şi duminică. Acest tipar, combinat cu alte acţiuni anti-somn, precum consumul de alcool şi folosirea aparatelor electronice înainte de culcare, contribuie la o trezire extrem de dificilă în ziua de luni. 

Cercetătorul finlandez Markku Partinen avertizează la rândul său împotriva dormitului excesiv în zilele de week-end. „Cercetările sunt clare: dacă dormim mai mult duminica, acest lucru contribuie la modificarea ritmului intern, astfel că în seara de duminică va fi dificil să ne culcăm la timp, lucru ce se va resimţi şi luni dimineaţa”.

Surse: UT Southwestern, YLE

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase