Home » D:News » Toamna este cel mai bun anotimp pentru sex, susţin oamenii de ştiinţă

Toamna este cel mai bun anotimp pentru sex, susţin oamenii de ştiinţă

Toamna este cel mai bun anotimp pentru sex, susţin oamenii de ştiinţă
Publicat: 25.09.2012
Profesorul Till Roenneberg este un cronobiolog ceea ce înseamnă că el studiază modul în care ritmul biologic ne afectează fiziologic şi comportamental. De-a lungul carierei sale, profesorul de la de la Universitatea Ludwig-Maximilians din Munich, a realizat statistici pe oameni din peste 166 de ţări, iar acum el a explicat ce trebuie să facem pentru a scăpa de depresia de toamnă.

Organismul uman urmează ciclul anotimpurilor: creşterea, hormonii, presiunea arterială, sistemul imunitar, somnul, temperatura corpului şi multe alte fenomene din corpul nostru se adaptează şi variază în funcţie de perioada din an. Acelaşi lucru se petrece şi la nivel comportamental.

De exemplu, iarna mâncăm mult, ne îngrăşăm şi dormim cu aproape 20 de minute mai mult. Primăvara nu este numai sezonul în care apar mici probleme de sănătate şi sentimente intense, ci şi perioada în care se înregistrează cele mai multe sinucideri. În afară de faptul că pune presiune asupra sistemului circulator, căldura de vară îi face pe oameni să devină nesăbuiţi, dornici de aventură şi predispuşi la accidente. Toamna, conform opiniei populare, este sezonul răcelilor şi al melancoliei.

În timpul toamnei, când frunzele îşi schimbă culoarea şi cad, oamenii îşi amintesc de lucrurile care au fost şi care au trecut. Aşa se face că frunzele căzute, vântul şi ploaia sunt unele dintre elementele principale care duc la depresie.

„Trăim într-o societate în care toată lumea se străduieşte să atingă fericirea. Nu înţelegem impactul pe care îl are ciclicitatea asupra noastră”, a declarat Roenneberg. Până la urmă, oamenii fac parte din natură, un sistem care curge mereu, creşte şi apoi decade. În funcţie de anotimp avem emoţii diferite, iar toate aceste divergenţe au rolul lor.

Totuşi, profesorul susţine că cel mai bun remediu împotriva depresiei de toamnă este dragostea. Plimbările printre frunzele căzute pot fi foarte romantice, iar anotimpul ajută la crearea unor legături mai serioase decât cele create pe timp de vară. În perioadele ploioase, oamenii încearcă să aibă parte de mai multă căldură sufletească.

Iubirea este remediul potrivit fiindcă poate produce schimbări benefice în organism. În creier, activitatea din lobul frontal drept, acolo unde se instalează tristeţea, frica şi agresivitatea, scade. În paralel, cele patru zone din creier care produc sentimente de tandreţe sunt mult mai bine alimentate cu sânge. Mai mult, nivelul dopaminei, al hormonului fericirii, este şi el în creştere.

Pe de altă parte, Roenneberg explică faptul că oamenii nu sunt foarte încântaţi de zilele tot mai scurte şi de întunericul care îşi face mult mai repede simţită prezenţa, pe timp de toamnă. Din acest motiv, este bine să avem pe cineva cu care să împărţim după-amiezele întunecoase.

De asemenea, mulţi oameni suferă de tulburări afective sezoniere, care se manifestă atunci când ceasul interior se adaptează la schimbările de lumină, specifice trecerii anotimpurilor.

Toamna şi iarna, tindem să petrecem mai mult timp acasă, iar acest lucru ne permite să vorbim mai mult şi mai deschis, simţindu-ne în siguranţă în intimitatea căminului propriu. De asemenea, acum este timpul în care mare parte dintre noi ne concentrăm mai mult asupra legăturilor amoroase şi asupra partenerilor.

Pe de altă parte, experţii subliniază că toamna este cel mai potrivit anotimp pentru sex. Nivelul de testosteron variază de-a lungul anotimpurilor, dar toamna el atinge cota maximă. Totodată, s-a constatat că glandele hormonale feminine sunt mult mai active toamna decât în oricare alt anotimp. Nivelul crescut de estrogen le determină pe femei să fie mai dispuse să întreţină relaţii sexuale, lucru care vine în avantajul viitorilor copii. Cei concepuţi toamna se nasc într-un anotimp în care există multă lumină, ceea ce înseamnă că organismul lor poate produce imediat vitamina D, care ajută la întărirea oaselor şi a sistemului imunitar.

Sursa: Worldcrunch

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase