Home » D:News » Când au încetat europenii să facă sex cu neanderthalienii? Cercetătorii au aflat răspunsul

Când au încetat europenii să facă sex cu neanderthalienii? Cercetătorii au aflat răspunsul

Când au încetat europenii să facă sex cu neanderthalienii? Cercetătorii au aflat răspunsul
Publicat: 05.10.2012
Cercetătorii au ajuns la concluzia că neanderthalienii au procreat împreună cu strămoşii europenilor din ziua de astăzi după ce oamenii moderni, dotaţi cu instrumente sofisticate de piatră, au părăsit Africa. Cel mai probabil, acum 47.000 de ani s-a înregistrat momentul când neanderthalienii şi oamenii moderni au făcut sex pentru ultima dată, au concluzionat experţii.

Acum foarte mult timp, oamenii moderni împărţeau globul cu alte specii de hominizi, printre care şi neanderthalienii, cele mai apropiate rude dispărute ale omului. Neanderthalienii existau pe Terra de aproximativ 30.000 de ani atunci când oamenii moderni au început să lase în urma lor dovezi descoperite de paleontologi, acum aproximativ 200.000 de ani.

În 2010, oamenii de ştiinţă au obţinut prima secvenţă a genomului neanderthalian pe baza unei probe ADN extrase din fosile, iar examinarea acestui material genetic a sugerat că strămoşii oamenilor de astăzi au reuşit de mai multe ori să procreeze împreună cu neanderthalienii. Studiile recente sugerează că ADN-ul neanderthalian formează între 1% şi 4% din genomul oamenilor care trăiesc astăzi pe continentul Eurasiatic, fiind posibil ca acest ADN să contribuie la sistemul imunitar robust al acestora.

Studiind genomul neanderthalian, cercetătorii au descoperit că oamenii care trăiesc în afara Africii au mai multe variante genetice în comun cu neanderthalienii decât cei care trăiesc pe Continentul Negru. O posibilă explicaţie ar putea fi aceea că oamenii moderni au început să facă sex cu neanderthalienii după ce au părăsit Africa, acum mai bine de 100.000 de ani.

Pentru a afla de ce oamenii de Neanderthal par mai înrudiţi cu oamenii din afara Africii, cercetătorii au studiat fragmentele de ADN care sunt similare în genomul neanderthalienilor şi în cel al europenilor de astăzi. Atunci când celulele spermatozoizilor şi cele ale ovulelor sunt create, fragmentele de ADN din interiorul lor se „rup” şi se „lipesc” la loc, formând noi combinaţii de material genetic. Această „recombinare” reduce lungimea fragmentelor de ADN cu fiecare generaţie, astfel că prin compararea dimensiunilor fragmentelor de ADN, „putem estima data la care cele două populaţii au împărtăşit pentru ultima oară gene”, afirmă Sriram Sankararaman, specialist în statistică genetică la Harvard Medical School.

Echipa de cercetători estimează că oamenii moderni şi neanderthalienii au făcut ultima oară schimb de gene acum 37.000 – 86.000 de ani, perioada cea mai probabilă fiind acum 47.000-65.000 de ani. Această perioadă a avut loc după ce oamenii moderni au părăsit Africa, dar este posibil să fi avut loc înainte ca aceştia să se răspândească în Eurasia.

Descoperirea sugerează că oamenii moderni au făcut ultima oară sex cu neanderthalienii în perioada cunoscută sub numele de Paleoliticul Superior. Atunci, oamenii moderni începuseră să folosească instrumente sofisticate din piatră, precum lamele de cuţit, vârfuri de suliţă şi uneltele de gravat şi perforat.

„Aceste date ne vor permite să obţinem noi perspective asupra modului în care oamenii moderni s-au adaptat pe măsură ce au ocupat noi regiuni ale planetei. Cercetarea arată că datele genetice au puterea de a dezvălui informaţii despre evenimentele istorice”, spune Sankararaman.

Acum, cercetătorii intenţionează să studieze alte evenimente istorice care arată interacţiunea dintre oamenii moderni şi alte specii de hominizi. Prima ţintă o reprezintă locuitorii din Papua, care par să se fi înmulţit cu o altă specie de hominizi descoperită recent, denisovanii.

Sursa: LiveScience

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase