Home » D:News » Importanţa micului dejun se poate observa şi în rândul câinilor

Importanţa micului dejun se poate observa şi în rândul câinilor

Importanţa micului dejun se poate observa şi în rândul câinilor
Publicat: 11.10.2012
Câinii care sunt hrăniţi la micul dejun obţin rezultate mai bune atunci când sunt puşi să întreprindă acţiuni de căutare, relevă un nou studiu.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Kentucky au testat performanţa câinilor dresaţi obţinută în urma unor acţiuni de cătare. Rezultatele au arătat că animalele se descurcă mult mai bine dacă aceste activităţi sunt întreprinse la 30 de minute după micul dejun. 

De asemenea, studii anterioare au demonstrat că şi copiii se descurcă mai bine la exerciţiile cognitive atunci când mănâncă micul dejun.

În noul studiu, cercetătorii au testat acurateţea de care au dat dovadă câinii dresaţi în căutarea hranei ascunse. Pentru a se asigura că toţi câinii aveau un nivel de energie scăzut, înainte de testul propriu-zis, ei au fost supuşi unor exerciţii de autocontrol (în care primeau comenzi precum „stai!” şi „şezi!”) timp de 10 minute. Aşa cum s-a demonstrat anterior, astfel de exerciţii epuizează câinii şi le slăbeşte capacitatea de a îndeplini anumite sarcini. 

În timpul studiului, câinilor li s-a arătat o gustare ce a fost, ulterior, ascunsă în şase vase şi pe care ei ar fi trebuit să o găsească. La sfârşitul testelor s-a constat că animalele care mâncaseră cu 30 de minute în urmă, au găsit gustările cu o acurateţe mult mai mare comparativ cu cele care mâncaseră în urmă cu 12 ore. 

Totuşi, situaţia se schimbă în rândul rudelor sălbatice ale câinilor. „Atunci când câinii mănâncă o dietă bogată în carbohidraţi, cum e cazul celor domestici hrăniţi cu mâncare comercială, creierele lor sunt mult mai dependente de glucoză şi depind de fluctuaţiile acesteia”, au explicat cercetătorii.

În schimb, când este vorba de o dietă bazată pe carne de vânat, caz în care nivelul de carbohidraţi este redus, dar cel de grăsime este crescut, creierul animalului depinde mai mult de cetone, ceea ce înseamnă că energia pentru procesele neuronale nu fluctuează mult. 

Prin urmare, în cazul lupilor, o cantitate mică de mâncare nu îi face să devină impulsivi, ci mult mai precauţi. În schimb, atunci când sunt înfometaţi, ei devin mai greu de controlat şi mult mai periculoşi comparativ cu câinii. 

Sursa: BBC

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase