Home » D:News » Creierul cu organizare complexă a apărut mult mai devreme decât se credea

Creierul cu organizare complexă a apărut mult mai devreme decât se credea

Creierul cu organizare complexă a apărut mult mai devreme decât se credea
Publicat: 11.10.2012
O fosilă cu vârsta de 520 milioane de ani, a unui artropod azi dispărut, arată că apariţia unei structuri cerebrale complexe s-a produs mai timpuriu în cursul evoluţiei vieţuitoarelor, decât se considera până acum:

Fosila, cu lungimea de 7,6 cm, a fost descoperită în provincia Yunnan din China şi aparţine unui animal denumit de paleontologi Fuxianhuia protensa, care a trăit în perioada cambriană, în urmă cu peste 500 milioane de ani. Era vorba despre un artropod, un nevertebrat aparţinând grupului din care fac parte insectele, crustaceele şi păianjenii.

Scheletul extern, bine păstrat, al animalului, arată că acesta avea un creier surprinzător de dezvoltat: specialiştii de la Universitatea din Arizona, SUA, au descoperit vestigiile a doi ochi pedunculaţi ce conţineau urme ale unei substanţe ce sugerează că acolo ar fi existat ţesut nervos. Paleontologii au dedus că animalul ar fi avut nervi optici conectaţi la un creier format din trei segmente.

Este cea mai veche dovadă a existenţei unui ţesut ce intra în componenţa sistemului nervos, la un artropod fosil.

Autorii studiului afirmă că descoperirea lor rescrie istoria evoluţiei artropodelor şi, mai ales, clarifică o lungă dispută ştiinţifică privind evoluţia insectelor, eliminând branchiopodele (creaturi cu un creier mult mai simplu) ca strămoşi direcţi ai acestora şi plasând insectele pe o altă ramură, ce include crabii şi creveţii.

Sursa: ABC Science

Credit foto: Xiaoya Ma

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase