Home » D:News » Arta supravieţuirii: peştii care „devin” invizibili

Arta supravieţuirii: peştii care „devin” invizibili

Arta supravieţuirii: peştii care „devin” invizibili
Publicat: 23.10.2012
Peştii argintii precum heringul, sardelele şi şprotul contrazic legile fizicii spun oamenii de ştiinţă care au observat că aceste animale au capacitatea de a deveni invizibile pentru prădători.

Tom Jordan şi Julian Partridge de la Universitatea din Bristol au explicat că suprafaţa reflectorizantă polarizează lumina, un fenomen orbitor pe care pescarii sau fotografii îl reduc folosind ochelari de soare sau filtre polarizante. Totuşi, se pare că peştii argintii au depăşit această regulă de bază a reflexiei. 

Pielea peştilor conţine aranjamente stratificate care reflectă cristalele reflectorizante de guanină. Iniţial se credea că pielea peştelui polarizează lumina în totalitate atunci când este reflectată. Cum lumina devine polarizată, ar trebui să existe un grad de reflexie. 

Acum, specialiştii au descoperit că nu întotdeauna are loc acest fenomen. De fapt, oamenii de ştiinţă au constat că pielea sardinelor şi a heringului conţine nu unul ci două tipuri de cristale de guanină, fiecare cu propriile lui proprietăţi optice. Prin îmbinarea celor două tipuri, pielea peştelui nu polarizează lumina reflectată şi îşi menţine reflectivitatea înaltă. Rezultatul este o iluzie optică ce îl poate face pe animal să pară invizibil pentru unii cutreierători marini. 

„Credem că aceste specii de peşte au evoluat având aceste structuri stratificate pentru a se putea ascunde de prădători, de pildă de ton şi delfini. Aceşti peşti au găsit o modalitate prin care să îşi maximizeze reflectivitatea pe toată suprafaţa, lucru care îi ajută să se confunde cu lumina din ocean şi să treacă nevăzuţi”, a explicat Roberts.

În viitor, pielea acestor peşti i-ar putea inspira pe oamenii de ştiinţă să creeze dispozitive optice mai performante. 

Sursa: Discovery

 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase