Home » D:News » Spongierul harpă, animal extraordinar descoperit în adâncuri (VIDEO)

Spongierul harpă, animal extraordinar descoperit în adâncuri (VIDEO)

Spongierul harpă, animal extraordinar descoperit în adâncuri (VIDEO)
Publicat: 07.11.2012
Pentru că structura de bază a animalului nou descoperit arată ca o harpă sau liră, creatura poartă denumirea de spongier harpă sau Chondrocladia lyra.

În general, spongierii se hrănesc cu bacterii şi bucăţi de material organic pe care le filtrează prin organism. Cu toate acestea, Chondrocladia lyra pare să se deosebească de confraţii săi fiind un prădător de apă adâncă. Spongierul harpă îşi atrage în cursă prada (crustacee de mici dimensiuni) cu ajutorul unor cârlige localizate pe membrele sale ramificate. De îndată ce spongierul are prada în gheare, el o înveleşte într-o membrană subţire şi începe să o digere. 

Realizând cercetări în adâncuri, cei de la Monterey Bay Aquarium Research Institute au colectat două exemplare din această specie şi au făcut observaţii video pe alte 10 astfel de animale. Primul spongier harpă analizat avea doar două „aripi”, dar cercetări ulterioare au arătat că spongierii pot avea până la 6 astfel de „aripi” care pornesc din centrul organismului. Oamenii de ştiinţă cred că structura sub formă de candelabru, a animalului, s-a dezvoltat pentru a mări suprafaţa pe care animalul o expune la curenţi. 

Au trecut mai puţin de 20 de ani de când oamenii de ştiinţă au descoperit că spongierii pot fi carnivori. De atunci, biologii marini au găsit nenumărate noi specii de carnivore. De fapt, toţi membrii familiei de spongierii harpă sunt carnivori. 

Potrivit oamenilor de ştiinţă,  C. lyra este un exemplu foarte bun pentru a arătat schimbările prin care trec animalele pentru a putea supravieţuii în medii ostile.

Sursa: Sci News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase