Home » D:News » Când tragem apa la toaletă, răspândim în aer microbi periculoşi?

Când tragem apa la toaletă, răspândim în aer microbi periculoşi?

Când tragem apa la toaletă, răspândim în aer microbi periculoşi?
Publicat: 29.11.2012
Problema posibilelor pericole legate de „norul de toaletă”, produs atunci când tragem apa, a devenit faimoasă prin intermediul unui studiu din 1975, realizat de microbiologul Charles P. Gerba. Omul de ştiinţă a cultivat microbi pe vasele de toaletă din mai multe locuinţe, dorind să observe dacă aceştia mai existau după ce era trasă apa. În lucrarea sa, el a concluzionat că „există posibilitatea ca o persoană să se infecteze prin intermediul unui aerosol produs de toaletă”.

Acum, însă, oamenii de ştiinţă susţin că nu există dovezi directe care să susţină acest lucru. Cercetătorii au analizat toate studiile realizate pe acest subiect, atât cele epidemiologice, cât şi cele microbiologice. 

„Niciun studiu nu a demonstrat clar transmiterea bolilor prin intermediul «norului de toaletă», motiv pentru care, importanţa acestui risc rămâne necunoscută”, au concluzionat oamenii de ştiinţă. 

Totuşi, studiul subliniază şi faptul că „norul de toaletă ar putea contribui la transmiterea bolilor infecţioase”, dar că acest lucru trebuie, mai întâi, demonstrat. Până când oamenii de ştiinţă vor putea aduce noi dovezi cu privire la acest subiect, cel mai prudent lucru pe care putem să îl facem, atunci când unul din membrii familiei este bolnav, este acela de a adăposti periuţele de dinţi în dulapul de medicamente. 

Sursa: NY Times

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase