Home » D:News » “Doping” pentru celulele susa hepatice

“Doping” pentru celulele susa hepatice

“Doping” pentru celulele susa hepatice
Publicat: 13.11.2007
Cercetatorii de la Universitatea Catolica din Roma au explicat un mecanism de accelerare a regenerarii ficatului pana acum inexplicabil.

Actioneaza in mod direct asupra celulelor susa hepatice, stimulandu-le sa prolifereze: astfel se explica capacitatea lui G-csf (granulocyte–colony stimulating factor) de a recupera functionalitatea unui ficat grav afectat.  Un studiu al Institutului de Medicina Interna si Geriatrie din Cadrul Universitatii Catolice din Roma a reusit sa explice mecanismele unui comportament celular observat de multi cercetatori, dar pe care  nimeni nu reusise sa-l explice. 

G-csf  este un factor de crestere deja utilizat in transplanturi de maduva pentru stimularea productiei de celule stem la donator, iar un studiu precedent, realizat de aceasta echipa de cercetatori i-a demonstrat eficacitatea asupra pacientilor cirotici. Ramanea insa inexplicabil de ce numarul celulelor susa produse de maduva si migrate catre ficat era prea redus pentru a justifica recuperarea functionalitatii organului, detectata la pacienti. In urma administrarii factorului de crestere la soareci cu ficatul grav afectat s-a observat nu doar o marire a productiei de celule ovale in maduva (care la soareci corespund cu celulele stem umane), dar si o proliferare a celulelor specifice ficatului, din moment ce poseda receptorul G-csf. “Celulele susa ale ficatului sunt cele care provoaca tumorele ficatului pentru ca au au capacitate foarte mare de a se diferentia si a se replica, iar acest studiu ne face sa speram ca in viitor, cunoscand mai bine mecanismul de functionare a factorilor de crestere, vom putea invata sa blocam mecanismele aflate la baza transformarii acestui tip de celule stem in tumore”, a explicat profesorul Gasbarrini, coordonatorul studiului.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase