Prima pagină D:News

Efectele paradoxale ale incalzirii globale

Redactia Descopera.ro | 11.14.2007 | ● Vizualizări: 40
Efectele paradoxale ale incalzirii globale     incalzire globala, inmugurire, flori, vegetatie + zoom
Galerie foto (1)

Ultimul lucru la care ne-am fi asteptat este ca plantele sa inmugureasca primavara mai tarziu, ca efect al incalzirii globale a climei. Totusi, exact asta se intampla in sudul Statelor Unite ale Americii.

Cercetatorul Xiaoyang Zhang, care lucreaza la un institut pentru studiul resurselor (Earth Resources Technology) din statul Maryland, a observat fenomenul examinand fotografii din satelit care prezentau schimbarile sezoniere ale vegetatiei.

Este cunoscut faptul ca multe plante din regiunile temperate au nevoie, pentru a inflori, de o expunere la frig in timpul iernii, sub o anumita temperatura. Zhang afirma ca plantele care cresc deasupra latitudinii nordice de 35 de grade au inca parte, iarna, de asemenea episoade de frig. In schimb, plantele care cresc mai la sud nu mai sunt expuse iarna unor temperaturi indeajuns de scazute pentru a declansa ciclul infloririi si infrunzirii la momentul obisnuit. Datorita temperaturilor mai ridicate din cursul iernii (efect al incalzirii globale), ciclul anual al vegetatiei este dereglat, iar plantele inmuguresc mai tarziu.

Sursa: New Scientist