Home » D:News » Kenshiro, robotul dotat cu un corp aproape uman (VIDEO)

Kenshiro, robotul dotat cu un corp aproape uman (VIDEO)

Publicat: 14.12.2012
Majoritatea roboţilor umanoizi nu au un aspect asemănător cu al nostru tocmai pentru că nu este nevoie de replicarea muşchilor pentru a reda mişcările. Acum, însă, o echipă de ingineri de la Universitatea JSK, din Tokyo, au dezvoltat ceea ce ar putea fi considerat robotul cel mai asemănător anatomic cu omul.

Cercetătorii de la JSK au creat astfel de roboţi de mai bine de un deceniu. Primul lor robot, Kenta, a fost construit în 2001, lui i-au urmat Kotaro în 2005, Kojiro în 2007 şi Kenzoh în 2010. Ultima creaţie, Kenshiro, imită construcţia anatomică a unui băiat de 12 ani, cu o înălţime de 158 centimetri şi 50 de kilograme. Potrivit coordonatorului de proiecte, Yuto Nakanishi, obţinerea unei greutăţi scăzute a robotului a fost a adevărată provocare. 

 Kenshiro, robotul dotat cu un corp aproape uman

Cercetătorii au reuşit să creeze muşchi care au aceleaşi proprietăţi mecanice ca muşchii umani. 

Muşchii săi artificiali, care seamănă cu nişte bretele, sunt o replică a 160 de muşchi umane. Mai exact, fiecare picior are 25 de muşchi, fiecare umăr are 6, trunchiul are 76 şi gâtul 22. Majoritatea acestor muşchi nu îi sunt necesari lui Kenshiro care atinge un grad de libertate de 64. Prin comparaţie, alţi roboţi precum Roboray (de la Samsung) au doar 6 servomotoare la fiecare picior. 

Spre deosebire de predecesorii săi, Kenshiro are un schelet din aluminiu, ceea ce înseamnă că el are o probabilitate mult mai mică de a se rupe în situaţii de stres. De asemenea, încheieturile genunchilor conţin ligamente artificiale şi o rotulă, cu scopul de a imita cât mai bine construcţia umană. 

 Kenshiro, robotul dotat cu un corp aproape uman

Aşa cum puteţi vedea în video-ul de mai jos, programarea tuturor acestor muşchi pentru a funcţiona sincronizat s-a dovedit a fi destul de dificilă. Până acum, robotul s-a dovedit a fi capabil să realizeze sarcini uşoare precum flexarea membrelor. 

Sursa: Gizmag

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase