Home » D:News » Everestul, într-o imagine de 2 miliarde de pixeli (FOTO, VIDEO)

Everestul, într-o imagine de 2 miliarde de pixeli (FOTO, VIDEO)

Everestul, într-o imagine de 2 miliarde de pixeli (FOTO, VIDEO)
Publicat: 20.12.2012
Un realizator de film şi totodată alpinist, David Breashears, în colaborare cu organizaţia non-profit GlacierWorks, a creat această extraordinară fotografie „zoomabilă” a Everestului şi a regiunii muntoase din jur, pentru a documenta efectele schimbărilor climatice asupra Munţilor Himalaya şi a atrage atenţia asupra lor.

Nu mai puţin de 447 de fotografii individuale, realizate în primăvara anului 2012 cu un obiectiv de 300 mm, au fost combinate digital pentru a crea uimitoarea imaginea a gheţarului Khumbu, văzut din punctul numit Pumori, aflat în apropierea Muntelui Everest. Se văd în fotografie limba gheţarului şi tabăra de bază, de la poalele lui.

Mai multe imagini ale gheţarilor pot fi văzute pe site-ul GlacierWorks. Dar acestea reprezintă doar o mică parte dintre imaginile obţinute – abia a suta parte, după cum afirmă David Breashears, care consideră că fotografiile pot fi foarte eficace pentru a demonstra efectele modificărilor climatice şi a schimba astfel atitudinea oamenilor faţă de această situaţie.

Breashears, care a urcat până acum de cinci ori pe Everest şi a escaladat şi alte vârfuri himalaiene, colaborează în prezent cu Microsoft şi Royal Geographical Society pentru aceste program.

Iar planurile de viitor sunt şi mai îndrăzneţe: echipa intenţionează să realizeze 120.000 de fotgrafiii din elicopter, pentru „a-i purta pe oameni pe deasupra munţilor.” 

Cu ajutorul tehnologiilor puse la dispoziţie de Microsoft, vor putea fi combinate fotografii noi cu altele mai vechi, astfel încât utilizatorii să poată vedea cum arătau respectivele zone în trecut şi cum arată azi. Iar în colaborare cu Royal Geographical Society din Londra, echipa lucrează la o serie de imagini de tipul „înainte” şi „după”, pentru a înfăţişa efectele schimbărilor climatice din 1921 şi până acum.

Cele două proiecte ar urma să fie combinate, rezultând o imagine uriaşă, atât de detaliată încât utilizatorii să poată vedea chiar în interiorul corturilor din tabăra de bază. Imaginea ar putea fi gata în luna iunie a anului viitor.

Sursa: Mail Online / Foto: GlacierWorks

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase