Home » D:News » Salvându-i pe ei, ne salvăm noi: urşii panda deţin cheia pentru combaterea super-virusurilor

Salvându-i pe ei, ne salvăm noi: urşii panda deţin cheia pentru combaterea super-virusurilor

Salvându-i pe ei, ne salvăm noi: urşii panda deţin cheia pentru combaterea super-virusurilor
Publicat: 31.12.2012
Oamenii de ştiinţă au descoperit un nou motiv pentru care urii panda merită să fie salvaţi de la extincţie. Specialiştii susţin că această populaţie, care mai numără în jur de 1.600 de indivizi în sălbăticie, produce un antibiotic puternic la nivelul fluxului sangvin ce poate distruge bacteriile şi fungii.

Se pare că substanţa are potenţialul de a ajuta la crearea tratamentelor menite să lupte împotriva super-virusurilor şi a altor boli. În urma analizelor ADN s-a observat că antibioticul, numit catelicidina-AM,  este eliberat de sistemul imunitar al urşilor, cu scopul de a proteja împotriva infecţiilor. 

Mai mult, specialiştii au reuşit deja să îl sintetizeze artificial în laborator, prin decodarea genelor care produc o moleculă numită peptida. 

Coordonatorul studiului, dr. Xiuwen Yan, susţine că substanţa „are proprietăţi antibacteriene împotriva unui spectru larg de microorganisme printre care se numără şi bacterii şi fungi, atât cei cu tulpini standard, cât şi cei rezistenţi la medicamente”.

Specialiştii chinezi au descoperit că antibioticul catelicidina-AM, poate ucide bacteriile în mai puţin de o oră, comparativ cu antibioticele actuale cărora le ia cel puţin 6 ore să facă acest lucru. 

Sursa: The Telegraph

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase