Home » D:News » Să fie acesta secretul prezicerii cutremurelor? Un experiment ar putea duce la salvarea a sute de mii de vieţi

Să fie acesta secretul prezicerii cutremurelor? Un experiment ar putea duce la salvarea a sute de mii de vieţi

Să fie acesta secretul prezicerii cutremurelor? Un experiment ar putea duce la salvarea a sute de mii de vieţi
Publicat: 09.01.2013
Oamenii de ştiinţă să pregătesc să lanseze un experiment ce le-ar permite să prevadă cutremurele înainte ca acestea să aibă loc, ceea ar putea duce la salvarea a sute de mii de vieţi.

Cercetătorii cred că o creştere a nivelului electricităţii statice de sub sol ar putea indica faptul că un cutremur este iminent.

Tom Bleier, un inginer ce lucrează în cadrul proiectului QuakeFinder, a cheltuit câteva milioane de dolari pentru a monta echipamente speciale de măsurare – magnetometre – în faliile din California, Peru, Taiwan şi Grecia.

Instrumentele sunt suficient de sensibile pentru a detecta pulsurile magnetice generate de descărcările electrice ce au loc la distanţe de până la 16 kilometri, ceea ce ar oferi oamenilor suficient timp să ajungă la un loc sigur înainte ca un cutremur să aibă loc.

Teoria cercetătorilor este că înainte ca un cutremur să aibă loc, activitatea subterană generează „schimbări bizare”, ce produc curenţi electrici intenşi.

„Aceşti curenţi sunt uriaşi”, a declarat Bleier la o întrunire a American Geophysical Union. „În cazul unui cutremur cu magnitudine 6 este vorba de 100.000 de amperi, iar un cutremur de magnitudine 7 generează un milion de amperi. Este ca şi cum ar avea loc fulgere sub pământ”, a adăugat Bleier.

„Într-o zi obişnuită, în falia San Andreas se pot observa 10 pulsuri. Falia se mişcă în continuu”, a explicat Bleier.

Înainte ca un cutremur mare să aibă loc, nivelul din fundal al descărcării electricităţii statice ar trebui să crească brusc, explică Bleier.

Bleier susţine că a observat acest lucru înaintea a şase cutremure cu magnitudinile 5 şi 6 pe care acesta le-a monitorizat. „În acel moment numărul pulsurilor zilnice creşte la 150-200”, a explicat inginerul.

Numărul pulsurilor începe să crească cu două săptămâni înainte ca seismul să aibă loc, coborând la nivelul obişnuit cu puţin timp înainte ca falia să se deplaseze.

Proiectul are parte şi de câteva piedici – pulsurile magnetice ar putea fi provocate de mai multe lucruri, printre care fulgere, erupţii solare şi interferenţe electrice de la echipamentele umane.

De asemenea, ionii din adâncuri se ridică la suprafaţă şi reduc acurateţea echipamentului, astfel că Bleier a adăugat câţiva senzori special pentru detectarea ionilor. Numărul ionilor poate fi totodată amplificat de vremea umedă, astfel că Bleier a apelat la senzori de umiditate pentru a elimina alarmele false.

Până acum, inginerul nu a monitorizat vreun cutremur o magnitudine mare, pentru a fi sigur că regula descoperită de el se aplică în cazul tuturor seismelor. Cu toate acestea, el este convins că descoperirea sa este validă, astfel că în scurt timp echipa sa va începe să emită prognoze.

„În loc să privim înapoi în timp, vom privi în faţă”, a explicat inginerul.

Alţi oameni de ştiinţă au efectuat studii de laborator care par să susţină teoria lui Beleir. Robert Dahlgren, un inginer de la Institutul SETI, a petrecut 16 luni alături de alţi cercetători studiind dacă supunerea rocilor la presiuni ridicate duce la producerea de curenţi electrici. Cercetarea a confirmat că acest lucru este adevărat, însă rocile scufundate într-un amestec de apă sărată similar celui existent la adâncimile unde au loc cutremure nu generau curent electric. Cel mai probabil, acest lucru se datora faptului că „saramura” scurtcircuita curentul.

Surse: Daily Mail, National Geographic

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase