Home » D:News » În sfârşit! Cercetătorii ruşi au extras prima mostră de apă din lacul antarctic Vostok

În sfârşit! Cercetătorii ruşi au extras prima mostră de apă din lacul antarctic Vostok

În sfârşit! Cercetătorii ruşi au extras prima mostră de apă din lacul antarctic Vostok
Publicat: 12.01.2013
După eforturi îndelungate de a fora în gheaţa groasă de peste 3 km, oamenii de ştiinţă au reuşit să extragă o carotă - o mostră de formă cilindrică - de apă îngheţată, din lacul Vostok, cel mai mare lac subglaciar din Antarctica, acoperit de gheaţă de 20 de milioane de ani.

 

Carota de 2 metri lungime a fost obţinută de la adâncimea de 3.406 metri. În interiorul cilindrului de gheaţă transparentă se găseşte un canal vertical umplut cu gheaţă de culoare albă, opacă, bogată în bule de aer.

Cercetătorii de la Institutul de Cercetări Arctice şi Antarctice  au reuşit să „desigileze” lacul (să ajungă la apa lichidă de sub gheaţă) în februarie anul trecut, dar fără a colecta probe de apă.

Apa s-a infiltrat în canalul forat, a îngheţat acolo şi a rămas neatinsă până acum, când a fost colectată sub forma mostrei amintite.

Cercetătorii  speră ca astfel să fi reuşit să obţină probe de apă din lac fără a o contamina.

Analizele urmează să arate dacă într-adevăr apa nu a fost contaminată şi dacă în ea există forme de viaţă străvechi, conservate de-a lungul milioanelor de ani în care lacul Vostok a fost izolat de mediul exterior prin calota de gheaţă.

Sursa: Discovery Channel

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase