Home » D:News » Invenţia îndelung aşteptată: învelişul protector care împiedică pătarea hainelor

Invenţia îndelung aşteptată: învelişul protector care împiedică pătarea hainelor

Invenţia îndelung aşteptată: învelişul protector care împiedică pătarea hainelor
Publicat: 20.01.2013
Oamenii de ştiinţă au dat naştere uneia dintre cele mai aşteptate invenţii: un înveliş protector care împiedică pătarea hainelor.

Învelişul care conţine aer în proporţie de 95% poate respinge o gamă largă de substanţe precum cafeaua, alcoolul, uleiul sau acidul. 

Invenţia este atât de uşoară încât ar putea fi folosită pentru crearea „hainelor respirabile” în scopul protejării soldaţilor pe câmpul de luptă. De asemenea, ea ar putea fi utilizată şi pentru confecţionarea echipamentelor pentru oameni de ştiinţă sau alte persoane care lucrează cu substanţe chimice periculoase. 

Prin urmare, atunci când ajung pe o suprafaţă „super-omnifobică”,soluţiile care în mod normal ne-ar afecta hainele sau pielea, sunt respinse, îndepărtate de pe ţesătură. 

„Practic, orice lichid ai arunca pe ea va fi respins şi nu va putea uda ţesătura”, a declarat Anish Tuteja, coordonatorul studiului. 

„În cazul altor învelişuri similare, lichidele precum uleiul, alcoolul, acidul organic şi solvenţii rămân pe ţesătură, izbutind să treacă de aceasta”, a explicat Tuteja. 

El şi colegii săi au testat mai bine de 100 de lichide şi au descoperit că doar doi clorofluorocarburi (substanţe chimice utilizate la refrigerare şi aparate de aer condiţionat) au reuşit să penetreze materialul. 

Pentru a aplica învelişul, cercetătorii au folosit o tehnică ce utilizează o sarcină electrică pentru a crea particule fine solide obţinute dintr-un lichid. Până acum ei au aplicat învelişul pe mici plăci de ecran şi bucăţi de material de mărimea unui timbru. 

Invenţia este un amestec format din particule de polidimetilsiloxan şi nanocuburi rezistente împotriva lichidului dezvoltate de Air Force şi care conţin carbon, fluor, siliciu şi oxigen. Atunci când este aplicat, învelişul se strânge în jurul porilor din compoziţia materialului şi crează o reţea între ei. Astfel, aproape 90% din înveliş este alcătuit de aer. 

;

Sursa: Daily Mail

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase