Home » D:News » Frumoasa noastră galaxie vecină, surprinsă într-o nouă imagine uimitoare

Frumoasa noastră galaxie vecină, surprinsă într-o nouă imagine uimitoare

Frumoasa noastră galaxie vecină, surprinsă într-o nouă imagine uimitoare
Publicat: 30.01.2013
În aproximativ 4,5 miliarde de ani, Andromeda se va ciocni cu galaxia noastră. Evenimentul va fi unul uimitor, cu siguranţă, însă până atunci, tot ce putem face este să încercăm să ne cunoaştem vecina cât mai bine.

Galaxia Andromeda este singura galaxie spiralată pe care noi o putem observa cu ochiul liber. Iniţial s-a crezut că este o nebuloasă, confundându-se că este un nor de gaz. Abia în 1920, după ce a fost observată o explozie stelară din interiorul ei, astronomii şi-au dat seama că Andromeda este o galaxie. 

Andromeda este situată la 2,5 milioane de ani lumină distanţă de noi iar specialiştii susţin că un următorii 4,5 miliarde de ani ea va fuziona cu Calea Lactee. De-a lungul ultimului secol, galaxia Andromeda a fost unul dintre cele mia interesante obiecte de studiu, în mare datorită dimensiunilor ei vaste şi a proximităţii de galaxia noastră. Ea a fost fotografiată de nenumărate ori cu diferite instrumente, cea mai recentă imagine fiind realizată de Observatorul Spaţial Herschel. 

Satelitul a fost lansat în 2009, de Agenţia Spaţială Europeană şi este dotat cu instrumente îi permit să capteze radiaţiile infraroşii cu mare lungime de undă, cu scopul de a dezlega noile taine ale Universului. 

Imaginea realizată cu ajutorul tehnologiei infraroşu le permite astronomilor să observe norii de praf a căror temperatură se ridică doar cu câteva zeci de grade peste zero absolut. În imagine, cei mai reci nori sunt mai strălucitori şi coloraţi în roşu, în timp ce norii de praf mai calzi au o nuanţă albăstruie. 

Pentru a vedea imaginea în dimensiuni mari, click aici

Sursa: JPL

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase