Home » D:News » Vrei să ai o inimă sănătoasă? Renunţă la consumul de carne!

Vrei să ai o inimă sănătoasă? Renunţă la consumul de carne!

Vrei să ai o inimă sănătoasă? Renunţă la consumul de carne!
Publicat: 31.01.2013
O dietă vegetariană poate reduce riscul de afecţiuni cardiace cu până la 32%, arată un studiu britanic publicat în „American Journal of Clinical Nutrition”.

Cercetătorii au studiat peste 44.500 de voluntari de-a lungul a 11 ani, în medie, şi au descoperit că vegetarienii prezentau un risc mult mai scăzut de a suferi de probleme cardiace.

În grupa de vârstă 50-70 de ani, 6,8% dintre persoanele care consumau carne sau peşte au fost spitalizate sau au decedat din cauza afecţiunilor cardiace, procentul în rândul vegetarienilor fiind de doar 4,6%.

„Credem că diferenţa observată se datorează faptului că vegetarienii au un nivel al colesterolului mai scăzut şi o tensiune arterială mai mică”, a explicat Francesca Crowe, un cercetător de la Universitatea Oxford şi totodată coordonatoarea studiului.

O treime din participanţii la studiu erau vegetarieni. Cercetarea, intitulată European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC), este cel mai mare studiu de acest tip realizat în Marea Britanie.

Afecţiunile cardiace reprezintă cea mai importantă cauză a decesului în ţările dezvoltate, în Marea Britanie înregistrându-se anual 65.000 de victime. Dintre voluntarii participanţi la studiu, 1.235 de persoane au dezvoltat afecţiuni cardiace, dintre care 169 au decedat.

„Rezultatele cercetării arată că dieta joacă un rol important în prevenirea afecţiunilor cardiace”, a comentat Crowe.

De asemenea, cercetătorii au descoperit că vegetarienii participanţi la studiu prezentau un risc mai mic de a dezvolta diabet. Totodată, un indicator cheie, greutatea împărţită la înălţime, era mai scăzut în rândul vegetarienilor faţă de restul participanţilor la studiu.

Rezultatele luau în calcul alţi factori care ar fi putut influenţa rezultatele, printre care vârsta participanţilor, fumatul, consumul de alcool, activitatea fizică, nivelul educaţional şi venitul.

Nouăzeci şi şapte la sută dintre participanţi erau caucazieni, a declarat Crowe, însă nu s-au înregistrat rezultate diferite între grupurile etnice.

„Nu există vreun motiv pentru care să credem că rezultatele nu se aplică în rândul vegetarienilor din alte populaţii”, a explicat cercetătoarea.

Crowe a mai menţionat că alte studii au arătat că vegetarienii prezintă un risc mai mic de a suferi de afecţiuni ale colonului şi de cataractă.

Sursa: AFP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase