Home » D:News » De ce nu reuşim să dormim mult după o seară în care am consumat alcool?

De ce nu reuşim să dormim mult după o seară în care am consumat alcool?

De ce nu reuşim să dormim mult după o seară în care am consumat alcool?
Publicat: 04.02.2013
Mulţi oameni preferă să consume puţin alcool înainte de culcare pentru a adormi mai repede. Dar în timp ce un consum ocazional şi moderat de alcool ajută la obţinerea unui somn odihnitor, consumul ridicat de astfel de băuturi are efecte adverse.

Majoritatea oamenilor presupun că alcoolul te ajută să adormi mai repde. Acest lucru este foarte adevărată. Etanolul din băutură acţionează ca un sedativ, motiv pentru care mulţi indivizi îşi simt pleoapele grele după doar câteva înghiţituri de alcool. 

Cu toate acestea, cercetările sugerează că în timp ce o doză mică de alcool (aproximativ un pahar de bere/vin sau un cocktail) te ajută dă adormi mai repede şi să ai un somn mai bun, o cantitate mare de alcool te va face să te trezeşti de multe ori în timpul nopţii. Este bine de ştiut că această cantitate mică de alcool variază de la o persoană la alta şi poate depinde de mai mulţi factori printre care şi alimentele pe care le consumă individul de-a lungul unei zile.

Totuşi, cercetătorii susţin că atunci când consumaţi mult alcool, riscaţi să aveţi parte de de un somn neodihnitor. Mai mult, chiar şi consumul unui singur cocktail înainte de culcare poate avea un astfel de efect, în cazul în care obişnuiţi să beţi în fiecare seară. 

Potrivit cercetătorilor Timothy Roehrs şi Thomas Roth, de la Centrul de Cercetare pentru Probleme de Somn, din Detroit, literatura de specialitate indică faptul că un consum ocazional de alcool îi ajută pa oameni să doarmă, dar că indivizii au tendinţa de a dezvolta rapid toleranţă la efectele băuturii. Pe măsură ce gradul de tolenaţă creşte, acelaşi lucru se întâmplă şi cu aportul de alcool, lucru care nu mai ajută la obţinerea unui somn liniştit. 

Efectul de rebound

Mai mult, chiar şi un consum moderat de alcool poate deteriora calitatea somnului. Deşi o doză moderată de alcool te poate ajuta să adormi mai repede, efectele băuturii îşi vor pune amprenta asupra corpului în a doua jumătate a perioadei de somn, în timpul „efectului de rebound”. 

Termenul de „efect de rebound” este folosit atunci când anumite variabile fiziologice (de exemplu, variabilele de somn, precum cantitatea de somn REM) se schimbă în direcţia opusă modificărilor induse de alcool. Acest efect este rezultatul încercărilor corpului de a se ajuta în prezenţa alcoolului astfel încât, în prima jumătate a perioadei de dormit să menţină un pattern normal al somnului. Odată ce alcoolul este eliminat din corp, aceste ajustări dau naştere unor întreruperi în timpul somnului. 

Iată de ce, după o seră în care aţi consumat alcool, a doua zi vă treziţi mult mai devreme decât aţi dori.

În medie, oamenii metabolizează alcoolul cu o rată de 0,01 – 0,02 procente pe oră, ceea ce însemnă că durata în care alcoolul iese din sistem poate varia între 1 şi 5 ore, în funcţie de individ. 

Aşadar, ce am putea face pentru a ne asigura că avem parte de un somn oihnitor? Specialiştii susţin că ar trebui să ne asigurăm că alcoolul a fost metabolizat înainte de a pune capul pe pernă, ceea ce ar însemna să nu mai consumăm alcool cu aprocimativ 4 ore înainte să ne ducem al culcare. 

Sursa: io9

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase