Home » D:News » Un aşa-zis „obicei sănătos” dublează riscul apariţiei pietrelor la rinichi

Un aşa-zis „obicei sănătos” dublează riscul apariţiei pietrelor la rinichi

Un aşa-zis „obicei sănătos” dublează riscul apariţiei pietrelor la rinichi
Publicat: 06.02.2013
Bărbaţii care iau zilnic suplimente de vitamina C prezintă un risc dublu de a suferi de litiază renală - „pietre la rinichi” - în comparaţie cu cei care nu consumă asemenea produse. Numărul cazurilor de litiază renală a crescut în ultimul timp, iar un studiu realizat în Suedia sugerează că unul dintre factorii implicaţi ar fi o substanţă rezultată din metabolizarea vitaminei C în organism.

Studiul realizat la Institutul Karolinska din Stockholm confirmă ceea ce se bănuia de mult în lumea medicală, anume că dozele mari de vitamina C măresc riscul apariţiei pietrelor la rinichi.

Bărbaţii care iau suplimente de vitamina C cel puţin o dată pe zi prezintă riscul cel mai crescut.

Vitamina C absorbită de organism este excretată în urină sub formă de oxalaţi, substanţe care intră în compoziţia pietrelor care se formează în rinichi. Aceste „pietre” (calculi renali) sunt alcătuite din cristale de săruri şi pot avea diferite compoziţii; una dintre substanţele care intră cele mai frecvent în compoziţia lor este oxalatul de calciu.

Studiul a urmărit peste 22.000 de persoane de vârstă mijlocie sau înaintată, timp de 11 ani.

Autorii studiului au comparat 907 bărbaţi care au declarat că iau zilnic suplimente de vitamine C cu cca. 22.000 care nu foloseau niciun fel de supliment nutriţional.

Dintre cei care luau zilnic vitamina C, 3,4% s-au îmbolnăvit de litiază renală în cursul studiuluil, în vreme ce, dintre cei care nu luat suplimente, doar 1,8% au avut această problemă. Rezultatele studiului au fost publicate îm JAMA Internal medicine.

Suplimentele pe care le luau partcipanţii conţineau 1.000 mg de vitamina C în fiecare pastilă. Prin comparaţie, un pahar de suc proaspăt de portocale conţine cca. 120 mg de vitamina C.

Cercetătorii afirmă că, deoarece nu sunt prea clare beneficiile pe care dozele mari de vitamina C le au pentru sănăătate, persoanele care au suferit în trecut de pietre la rinichi trebuie să fie precaute în privinţa acestor suplimente.

E bine ca oamenii să îşi procure vitamina C prin alimentaţie, din surse naturale, precum fructe şi legume proaspete, deoarece vitamina C este un antioxidant important pentru sănătatea muşchilor şi a oaselor, iar lipsa ei poate duce la apariţia unei boli carenţiale numite scorbut.

După opinia cercetărilor de la Institutul Karolinska, vitamina C este o componentă importantă a unei alimentaţii sănătoase, iar influenţa ei asupra apariţiei pietrei la rinichi depinde de doză şi de nutrienţii împreună cu care este ingerată.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase