Home » D:News » O nouă metodă revoluţionară ne va permite să învingem greutatea excesivă

O nouă metodă revoluţionară ne va permite să învingem greutatea excesivă

O nouă metodă revoluţionară ne va permite să învingem greutatea excesivă
Publicat: 06.02.2013
Oamenii din ştiinţă din Ottawa au găsit o metodă prin care pot combate obezitatea folosind grăsimea brună.

Specialiştii au descoperit că pot combate obezitatea dacă determină corpul să producă mai multă grăsime brună (tipul bun de ţesut adipos). Este pentru prima dată când un studiu demonstrează că celulele stem adulte, care se pot transforma în celule musculare, au şi capacitatea de a deveni grăsime brună. 

În studiu, şoarecii au fost injectaţi în unul dintre picioarele anterioare cu un compus care promova crearea de grăsime brună din celule stem. După 4 luni aceştia produceau mai multă grăsime brună, decât în mod obişnuit, şi erau mult mai slabi comparativ cu restul rozătoarelor studiate. De asemenea, în cazul acestor şoareci s-a constatat şi un control mai bun al glucozei. 

În plus, s-a observat că membrul injectat era mai cald decât restulpicioarelor, ceea ce înseamnă că rata metabolică a şoarecelui era crescută, semnalând o producţie mai mare de energie la nivelul întregului corp. 

„La un moment dat, nu au mai luat în greutate. În loc să stocheze grăsime, ei o ardeau”, a explicat dr. Michael Rudnicki. 

Bebeluşii abia veniţi pe lume au o cantitate importantă de grăsime brună, lucru care îi ajută să produce căldură. Cu toate acestea, la adulţi, ea se găseşte în foarte mică măsură, între omoplaţi, de-a lungul coloanei vertebrale şi în jurul rinichilor. 

Echipa profesorului Rudnicki a folosit un comutator genetic care atunci când este prezent transformă celulele stem în fibre musculare. Atunci când comutatorul este limitat, celulele stem nu se mai transformă în celule musculare ci în grăsime brună. Specialiştii au apelat la un compus special numit ASO (olionucleotide antisens) pentru a limita comutatorul în cazul studiului pe şoareci. 

În ciuda rezultatelor, Rudnicki susţine că dezvoltarea tratamentului împotriva obezităţii, pe baza acestor descoperiri, nu va fi dezvoltat prea curând. 

Totuşi, „S-ar putea să reuşim o alterare a metabolismul prin determinarea corpului să producă o cantitate mică de grăsime brună, suficientă pentru a arde surplusul de grăsime albă”, a declarat dr. Rudnicki. 

Sursa: National Post

 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase