Home » D:News » O nouă cercetare oferă indicii preţioase asupra cauzelor ce au dus la dispariţia dinozaurilor

O nouă cercetare oferă indicii preţioase asupra cauzelor ce au dus la dispariţia dinozaurilor

Publicat: 08.02.2013
Oamenii de ştiinţă sunt cu un pas mai aproape de a demonstra că dispariţia dinozaurilor a fost provocată de o cometă sau de un asteroid gigantic ce a lovit Terra acum 66 de milioane de ani în apropiere de Mexic.

Deşi studiile mai vechi indicau la rândul lor impactul din Mexic drept cauză a dispariţiei dinozaurilor, acele cercetări nu indicau cu precizie momentul în care s-a ciocnit de Terra obiectul spaţial ce măsura aproximativ 10 kilometri în diametru.

Un nou studiu publicat în jurnalul ştiinţific Science a apelat la metode noi ce au permis estimarea mult mai exactă a impactului. Cercetătorii afirmă că ciocnirea a avut loc acum 66.038.000 de ani în urmă, estimare cu o marjă de eroare de 11.000 de ani.

„Atunci când am început să lucrez în acest domeniu, marja de eroare era de plus sau minus un milion de ani”, a explicat William Clemens, un profesor de paleontologie la UC Berkeley care nu a luat parte la studiu.

Cercetătorii au actualizat şi momentul în care se estimează că a avut loc extincţia în masă a dinozaurilor şi au descoperit că data se încadra în marja de eroare, având loc în acelaşi timp cu impactul asteroidului.

„Am arătat că aceste evenimente au avut loc în acelaşi timp”, a explicat Paul Renne de la Berkeley Geochronology Center din cadrul UC Berkeley. „Impactul asteroidului a fost, în mod evident, picătura care a umplut paharul, împingând Terra dincolo de pragul critic”, a spus Renne.

Oamenii de ştiinţă subliniază că alţi factori au jucat un rol important, printre care şi variaţia dramatică a climei ce a avut loc de-a lungul precedentului milion de ani înaintea impactului. Această variaţie a adus multe specii aproape de extincţie.

„Aceste fenomene precursoare au făcut ca ecosistemul global să fie mult mai sensibil, astfel că factori care în mod normal ar fi avut un efect minor puteau să ducă ecosistemul într-o stare complet nouă”, a explicat specialistul. „Impactul asteroidului a fost cireaşa de pe tort”, a mai spus expertul.

Dispariţia dinozaurilor – în cadrul căreia au dispărut toţi giganţii care trăiau pe pământ, cât şi numeroase creaturi din oceane – a fost pentru prima dată atribuită impactului unui asteroid în 1980 de un profesor de la UC Berkeley, Luis Alvarez şi de fiul său Walter.

Impactul a creat un crater, intitulat astăzi Chicxulub, cu un diametru de 177 de kilometri.

Sursa: AFP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase