Home » D:News » Au fost descoperite primele dovezi ce atestă că somonii se folosesc de câmpul magnetic al Pământului pentru a naviga

Au fost descoperite primele dovezi ce atestă că somonii se folosesc de câmpul magnetic al Pământului pentru a naviga

Au fost descoperite primele dovezi ce atestă că somonii se folosesc de câmpul magnetic al Pământului pentru a naviga
Publicat: 08.02.2013
Somonii folosesc câmpul magnetic al Pământului pentru a naviga de-a lungul oceanului şi a se întoarce la râul în care s-a născut pentru a se înmulţi, arată un nou studiu.

În fiecare an, milioane de peşti călătoresc înapoi spre casă în cadrul unei dintre cele mai dificile migraţii din lumea animală. O echipă de cercetători din SUA afirmă că amintirea câmpului magnetic din zona prin care au pătruns pentru prima dată în mare îi ajută pe peşti să revină la râul lor.

Datele oferite de cercetători în studiul publicat în jurnalul Current Biology oferă primele dovezi directe ce atestă faptul că somonii folosesc indicii geomagnetice în cadrul procesului de migraţie.

Călătoria somonului din specia Oncorhynchus nerka din nordul Oceanului Pacific până la râul în care s-a născut este una dintre cele mai dificile migraţii din întreaga lume animală. Cercetătorii au elaborat de-a lungul timpului mai multe teorii ce explică modul în care somonii identifică râul lor după ce au petrecut ani buni în ocean. O ipoteză, supranumită „natal homing”, susţine că somonii folosesc atât indicii chimice, cât şi indicii geomagnetice pentru a-şi croi drum spre casă.

Pentru a testa această teorie, cercetătorii au studiat datele colectate de-a lungul a 56 de ani asupra somonilor care s-au întors în râul Fraser din British Columbia.

Traseul ales de peşti în jurul insulei Vancouver se potrivea cu intensitatea câmpului geomagnetic din apropiere de râul în care se născuseră.

Nathan Putman, un cercetător de la Oregon State University, a declarat că „somonii ţin minte câmpul magnetic existent în zona în care au pătruns pentru prima dată în mare când erau mici, iar atunci când ajung la maturitate caută aceeaşi locaţie, care are acelaşi câmp magnetic”.

Cercetătorul a explicat că somonii nu sunt unici din acest punct de vedere: ţestoase, focile elefant şi numeroase alte specii de peşti, printre care ţiparii, tonul şi sturionul folosesc o strategie de migraţie similară.

„E greu de crezut că somonul a fost singura specie care a conceput această idee genială de a-ţi găsi drumul înapoi acasă – cel mai probabil a evoluat de mai multe ori”, a explicat Putman.

Modul exact prin care peştii stochează imaginea câmpului magnetic a zonei în care s-au născut nu a fost încă identificată, însă cercetătorii cred că trecerea de la apă dulce la apă sărată provoacă un proces neurologic încă nedescoperit. Această amintire ajută peştele să găsească gura râului din care originează, iar de acolo foloseşte indicii chimice pentru a găsi locul exact în care s-a născut.

James J. Anderson şi Chloe Bracis de la Universitatea Washington afirmă că noua cercetare este susţinută de studiile care au folosit modele computerizate ce au arătat că este plauzibil ca „amprenta geomagnetică” să fie folosită de somoni pentru a reveni acasă. De asemenea, studiile de laborator efectuate pe păstrăvi arată că aceştia sunt dotaţi cu un sistem olfactiv care le permite detectarea câmpurilor geomagnetice.

Sursa: BBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase