Home » D:News » Un supliment alimentar obişnuit ajută atât la tratarea răcelii cât şi a infecţiilor severe

Un supliment alimentar obişnuit ajută atât la tratarea răcelii cât şi a infecţiilor severe

Un supliment alimentar obişnuit ajută atât la tratarea răcelii cât şi a infecţiilor severe
Publicat: 12.02.2013
Cercetătorii au descoperit că Zincul joacă un rol vital în combaterea infecţiilor severe, prin îmbunătăţirea modului de funcţionare a sistemului imunitar.

Descoperirea ar putea explica de ce în tradiţia populară se spune că aportul de suplimente de zinc poate reduce simptomele răcelii. De asemenea, constatarea ar putea avea implicaţii în crearea unui tratament împotriva infecţiilor. Cu toate acestea, cercetătorii admit că deocamdată nu recomandă introducerea zincului în tratamentele pentru pacienţii foarte bolnavi, internaţi la terapie intensivă. 

Cercetările de laborator au arătat că zincul împiedică dezvoltarea inflamaţiilor asociate septicemiei, o reacţie potenţial fatală la infecţie. 

În studiu, şoarecii care nu aveau zinc au dezvoltat inflamaţii grave ca răspuns al septicemiei, comparativ cu şoarecii care avuseseră o dietă normală. Atunci când animalelor care aveau deficit de zinc li s-au administrat suplimente, starea lor s-a îmbunătăţit. 

Experimentele realizate pe sânge uman au arătat că efectul calmant al zincului s-a datorat modului în care acesta se leagă de o proteină specifică procesului de inflamare. 

„Dacă suferi de un deficit de zinc atunci eşti în dezavantaj deoarece sistemul tău de apărare este amplificat şi deci nu funcţionează corespunzător. Zincul este benefic deoarece stopează acţiunea unei proteine, lucru care previne inflamarea în exces”, a declarat coordonatorul studiului, Daren Knoell de la Ohio State University.

„Cred că întrebarea este: cui să îi dăm zinc? Noi credem că zincul nu trebuie administrat tuturor persoanelor suferinde de septicemie, internate la terapie intensivă, dar anticipăm că unora chiar le-ar face bine. 

Zincul este un element critic pe care îl obţine din dietă, dar nu credem că utilizarea lor în tratarea pacienţilor ar rezolva toate problemele. De obicei, dacă un pacient are deficienţă de zinc, ne aşteptăm să sufere şi de lipsa altor vitamine”, a mai explicat omul de ştiinţă. 

Statisticile indică faptul că, la nivel mondial, aproape 2 miliarde de oameni suferă de deficienţă de zinc. 

Sursa: Huffington Post

 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase