Home » D:News » Cea mai mare victimă a traficului de mamifere, zeci de mii de exemplare sunt capturate anual (VIDEO)

Cea mai mare victimă a traficului de mamifere, zeci de mii de exemplare sunt capturate anual (VIDEO)

Publicat: 12.02.2013
Tigrii, elefanţii şi rinocerii au primit destul de multă atenţie în ultimii ani, în încercarea de a fi protejaţi. Cu toate acestea comerţul ilegal de animale sălbatice include mult mai multe specii printre care păsări ciudate, reptile rare sau peşti exotici. De fapt, cel mai traficat animal nu este nici tigrul, nici elefantul şi nici rinocerul, ci adorabilul pangolin.

Din 2000, anual, zeci de mii de animale au fost victimele traficului internaţional. Comerţul cu pangolin a fost interzis de  Convenţia privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de faună şi floră pe cale de dispariţie încă din anul 2000, animalele fiind trecute pe lista speciilor protejate în fiecare stat asiatic, cu excepţia lui Brunei. Cu toate acestea, comerţul cu pangolin a continuat să crească în ultimii ani. 

Un raport din 2010 estimează că o reţea de traficanţi din Sabah este responsabilă pentru dispariţia a 22.000 de pangolini în decursul a 18 luni. Mai mult, în 2011, s-a estimat că numai din Vietnam au fost luaţi între 40.000 şi 60.000 de pangolini. Cu toate acestea, estimările totale sunt calculate pe baza capturilor realizate de autorităţi, iar acestea ar putea reprezenta doar 10% din numărul de pangolini vânduţi. 

Pangolin hrănindu-se/ Credit foto: Tran Quang Phuong/Carnivore and Pangolin Conservation

Chiar şi în lipsa unor date reale privind traficul de pangolini, tot ne putem da seama că situaţia este critică, având în vedere că pangolinii au dispărut din multe zone din Asia. 

Pangolinii sunt creaturi uimitoare, carnivore lipsite de dinţi dar dotate cu solzi şi ghiare. Ei sunt singurele mamifere cunoscute dotate cu solzi. Pangolinii se hrănesc cu furnici la care ajung cu ajutorul ghiarelor şi al limbii foarte înguste şi lungi. 

Pangolin confiscat/ Credit foto: TRAFFIC

Ei sunt vânaţi atât pentru carne cât şi pentru utilizarea lor în medicina tradiţională. Solzii lor sunt utilizaţi în medicina tradiţională chineză pentru reducerea umflăturilor şi tratarea artritei. 

De asemenea, solzii pangolinilor sunt bogaţi în cheratină, care deşi nu s-a demonstrat că ar avea vreun efect medical benefic, este des utilizată în medicina tradiţională. Mai mult, carnea de pangolin este considerată foarte sănătoasă. 

Fătul de pangolin este considerat o delicatesă/ Credit foto: TRAFFIC

Sursa: Motherboard

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase