Prima pagină D:News

Cum pot mări diamantele şansele oamenilor de a avea copii?

Redactia Descopera.ro | 02.12.2013 | ● Vizualizări: 218
Diamantul are întrebuinţări extrem de diverse, în domenii diferite, mai nou - şi în fertilizarea in vitro.     + zoom
Galerie foto (2)

Spermatozoizii utilizaţi în cadrul procedurii de fertilizare in vitro „se descurcă” mai bine într-un vas acoperit la interior cu un strat de diamant, ceea ce măreşte şansele de reuşită a intervenţiei, arată un studiu recent.

Aşa-numita motilitate scăzută a spermatozoizilor (capacitatea redusă de mişcare) este un aspect frecvent incriminat în cazurile de infertilitate masculină, dar cercetări mai noi arată că nu e întotdeauna „vina” spermatozoizilor: condiţiile în care sunt păstraţi în laborator pot să le afecteze „vivacitatea”.

Fertilizarea in vitro - fecundarea ovulelor de către spermatozoizi în condiţii de laborator, într-un vas de cultură special - se practică, de obicei, în vase numite plăci Petri (vase rotunde, cu capac). Cândva, vasele de laborator, în general, erau făcute din sticlă (de unde şi numele de proceduri in vitro - „în [vase de] sticlă”).

Azi, mare parte din „sticlăria” de laborator este făcută, de fapt, din polistiren (un material plastic). Când se umezeşte, suprafaţa acestuia se înmoaie, rezultând un material vâscos care poate avea un efect toxic asupra celulelor.

Credit foto: Andrei P. Sommer at Ulm University in Germany

În schimb, acoperirea suprafeţei de polistiren cu un strat nanometric de diamant creează un mediu mai sigur pentru celule. Într-un articol publicat în Online Proceedings Library,  autorii afirmă că pe plăcile Petri acoperite cu diamant spermatozoizii au supravieţuit în număr mult mai mare decât pe plăcile Petri obişnuite, de polistiren, astfel crescând mult şansele de  fecundare.

Sursa: Science NOW