Home » D:News » Alegeţi-vă prieteni urâţi! Ei pot maximiza propriile şanse de a părea mai atrăgători

Alegeţi-vă prieteni urâţi! Ei pot maximiza propriile şanse de a părea mai atrăgători

Alegeţi-vă prieteni urâţi! Ei pot maximiza propriile şanse de a părea mai atrăgători
Publicat: 14.02.2013
Peştii guppy îşi aleg în mod strategic prieteni mai urâţi astfel încât, prin comparaţie ei să pară mai frumoşi şi astfel să aibă mai multe şanse să îşi găsească partenere.

„Masculii aleg în mod intenţionat contextul social care să le maximizeze şansele de a părea atrăgători. Cu alte cuvinte, dacă eşti înconjurat de prieteni urâţi, pari mai atrăgător”, a subliniat Clelia Gasparini, coordonatoarea studiului. 

În studiu, oamenii de ştiinţă de la  Universitatea din Padua au aşsezat într-un acvariu două femele de guppy. Una la un capăt al acvariului şi una la celălalt. Celibatara nr. 1  avea aşezaţi de-o parte şi de alta a ei doi masculi frumos coloraţi, în timp ce în preajma celibatarei nr. 2 se afla un peşte care avea un colorit monoton. 

Când un nou mascul a fost aşezat în acvariu, el a ales-o pe celibatara nr.2. De fapt, aşa s-a întâmplat cu majoritatea peştilor de sex masculin eliberaţi pe rând în acvariu. 

Mai mult, specialiştii au descoperit că timpul pe care masculii l-au petrecut cu celibatara nr. 2 a fost asociat cu cât de urâţi erau ei. Cu cât peştele era mai urât, cu atât era mai puţin probabil ca el să petreacă timp lângă masculii frumos coloraţi, aflaţi lângă celibatara nr.1.

Deoarece exista riscul ca studiul să fie contestat sub pretextul că peştii au evitat să stea lângă masculii coloraţi puternic pentru că aceştia din urmă sunt prea agresivi sau pentru că strălucirea lor ar putea atrage prădători, specialiştii au repetat experimentul şi în alte condiţii. Mai întâi, testul a fost refăcut fără femele în acvariu, iar apoi a fost realizat în timp ce lumina  din preajma acvariului era stinsă. Rezultatele au rămas aceleaşi. Peştii guppy îşi aleg prieteni mai urâţi decât ei, pentru a avea mai multe şanse în cazul în care se iveşte o femelă. 

Totuşi o întrebare rămâne: rezultatele acestea ar fi valabile şi la oameni?

„Ca cercetător, nu pot compara sistemul de împerechere al peştilor cu cel al oamenilor. Dar dacă mă întrebaţi în calitate de om, pot spune că am observat că această strategie funcţionează destul de bine şi la oameni”, a spus Gasparini. 

Sursa: AP

 

www.UnVinpeZi.ro a pregătit 19 vinuri cu vino-ncoa, câte unul pentru fiecare zi a campaniei „Etichete în doi”.
Campania se va desfăşura în perioada 6-24 Februarie şi este dedicată îndrăgostiţilor de vinuri buneVezi vinul zilei!
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase