Home » D:News » Casa viitorului: un „păienjeniş” de filamente de plastic, realizat prin printare 3-D

Casa viitorului: un „păienjeniş” de filamente de plastic, realizat prin printare 3-D

Publicat: 15.02.2013
Firma de arhitectură Softkill Design propune acest concept inovator care ar putea, în opinia specialiştilor ei, să revoluţioneze domeniul construcţiilor şi chiar să rezolve criza de locuinţe din Marea Britanie. Proiectul unei astfel de case este deja gata, iar prototipul ar putea fi construit peste câteva luni.

Este cea mai recentă contribuţie în domeniul proiectării caselor printate 3-D, un domeniu aflat ăncă la înceăut de drum, dar care promite nu numai să revoluţioneze domeniul cosntrucţiilor, ci şi să rezolve criza de locuinţe în diferite zone ale lumii.

Conceptul a evoluat dintr-un model anterior (prezentat anul trecut la expoziţia londoneză dedicată tehnologiei de printare 3-D – 3D Print Show) şi care avea, în loc de pereţi compacţi, o structură fibroasă de nailon.

Modelul actual, Protohouse 2.0, păstrează aceeaşi abordare minimalistă, folosind doar atâta material plastic cât este necesar pentru a menţine integritatea structurală. Filamentele de plastic au, în secţiune, o rază de doar 0,7 milimetri.

Componentele vor fi fabricate într-o uzină, cu ajutorul unor imprimante 3-D, dintr-un bioplastic obţinut prin sinterizare cu laser (sinterizare = realizarea unor piese prin încălzirea unor pulberi şi presarea lor în forme speciale). 

Componentele case - pereţi, scări - sunt fabricate dintr-un bioplastic special.

Printarea tuturor componentelor ar putea dura aproximativ 3 săptămâni, iar asamblarea pe şantier – o zi, dacă locul este pregătit dinainte. Componentele vor fi asamblate printr-un sistem tip „arici” (velcro) sau un fel de „nasturi”, fără a face apel la tehnicile tradiţionale de construcţie.

Costul unei astfel de construcţii nu a fost făcut public, dar unul dintre arhitecţii proiectanţi a afirmat că, odată cu dezvoltarea rapidă a tehnologiei 3-D, costurile unor astfel de case ar putea deveni competitive în viitorul apropiat.

Sursa: Mail Online / Imagini: Softkill Design

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase