Home » D:News » Copiii care petrec mult timp în faţa televizorului prezintă un risc mai mare de a fi condamnaţi penal la maturitate

Copiii care petrec mult timp în faţa televizorului prezintă un risc mai mare de a fi condamnaţi penal la maturitate

Copiii care petrec mult timp în faţa televizorului prezintă un risc mai mare de a fi condamnaţi penal la maturitate
Publicat: 19.02.2013
Copiii care petrec o perioadă excesivă de timp în faţa televizorului prezintă un risc mai mare să fie condamnaţi penal la maturitate şi să aibă trăsături de personalitate agresive ca adulţi, arată un studiu efectuat în Noua Zeelandă.

Studiul efectuat de specialiştii de la Universitatea Otago a urmărit obiceiurile de consum TV a 1.000 de copii născuţi în anii ’70. Cercetătorii i-au urmărit pe copii între vârstele de 5 şi 15 ani, iar apoi au revenit la vârsta de 26 de ani pentru a studia impactul televizorului.

Cercetarea publicată în jurnalul ştiinţific Pediatrics a identificat o corelaţie puternică între expunerea la televizor în copilărie şi comportamentul antisocial în rândul tinerilor adulţi.

„Riscul de a suferi o condamnare penală la începutul perioadei adulte creştea cu 30% pentru fiecare oră în plus petrecută de copii în faţa televizorului într-o seară obişnuită”, declară Bob Hancox, coautor al studiului,.

De asemenea, cercetarea a descoperit o legătură între consumul excesiv de programe TV şi trăsături de personalitate agresive. Totodată, copiii care petreceau foarte mult timp în faţa televizorului prezentau o tendinţă mai mare de a experimenta emoţii negative.

Cercetătoriii subliniază că legăturile continuau să existe chiar şi atunci când erau luaţi în calcul factori precum inteligenţa, statutul socioeconomic şi implicarea părinţilor.

„Deşi nu spunem că televiziunea provoacă toate comportamentele antisociale, rezultatele studiului nostru sugerează că reducerea perioadei de timp petrecute în faţa televizorului ar putea duce la reducerea activităţilor antisociale din societatea noastră”, spune Hancox.

Cercetătorul afirmă că rezultatele studiului său reprezintă o nouă dovadă în favoarea recomandării specialiştilor ce afirmă că, într-o zi, copiii trebuie să urmărească maximum 2 ore de emisiuni de calitate la TV.

Studiul susţine că este posibil ca aceşti copii să fi învăţat comportamentele antisociale prin observarea lor la televizor, ceea ce a dus la desensibilizare şi la dezvoltarea comportamentului agresiv.

Cercetătorii subliniază că nu este relevant doar conţinutul programelor TV, ci şi izolarea socială trăită de cei care petrec ore în faţa dispozitivului electronic.

„Este plauzibil ca perioadele excesive de timp petrecute în faţa televizorului să contribuie la comportamentul antisocial altfel decât prin conţinutul violent al programelor TV. Printre aceste mecanisme se pot număra interacţiunea socială redusă cu părinţii şi cu persoanele de aceeaşi vârstă, realizări şcolare mai slabe şi risc sporit de şomaj”, spun cercetătorii.

Hancox afirmă că studiul s-a concentrat asupra obiceiurilor de consum TV din rândul copiilor din anii ’70 şi ’80, înainte de apariţia computerelor personale, fiind nevoie de alte studii pentru a identifica modul în care această tehnologie afectează comportamentul copiilor.

„Dacă te joci un joc pe computer care nu doar te expune la violenţă, ci şi simulează totodată actul de a împuşca alţi oameni, ar putea să fie chiar mai rău, însă nu am date referitoare la acest lucru”, a comentat cercetătorul.

Sursa: AFP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase