Home » D:News » De ce ai nevoie de dinţi perfecţi pentru a putea deveni astronaut? (VIDEO)

De ce ai nevoie de dinţi perfecţi pentru a putea deveni astronaut? (VIDEO)

De ce ai nevoie de dinţi perfecţi pentru a putea deveni astronaut? (VIDEO)
Publicat: 06.03.2013
Îngrijirea dinţilor nu este o chestiune valabilă doar pe Pământ, ci şi în spaţiu. Dantura sănătoasă este importantă pentru astronauţi, dar nu din motivele pe care le-am bănui.

Într-un nou video creat de Agenţia Spaţială Europeană, oamenii din diferite colţuri ale Europei sunt rugaţi să declare de ce cred ei că e important să ai dinţi sănătoşi în spaţiu. Aşa cum veţi putea urmări mai jos, persoanele intervievate au dat unele dintre cele mai surprinzătoare răspunsuri. 

„Cred că în spaţiu circumstanţele sunt diferite. Oasele îşi pierd din calciu şi astfel dinţii se pot degrada mai repede”, a declarat o vorbitoare de limba neerlandeză. 

Ce-i drept astronauţii pierd din masa osoasă, dar nu acesta este motivul pentru care trebuie să îşi îngrijească dinţii. Alte interviuri au scos la iveală răspunsuri şi mai creative. 

„În condiţii de imponderabilitate, nu există tracţiune între mâncare şi dinţi. Prin urmare, cred că că este foarte greu, foarte dificil să faci mâncarea digerabilă în stomac”, a declarat o persoană intervievată în Bruxelles. 

Alt respondent a considerat că viteza ar putea fi un factor: „Din cauza vitezei cu care călătoresc? Nu ştiu”. 

Deşi era nesigur pe el, olandezul a dat un răspuns aproape de adevăr. Astronauţilor li se cere să aibă dinţi buni din cauza condiţiilor extreme din timpul decolărilor şi aterizărilor. 

„De fapt, astronauţii au nevoie de dinţi buni pentru că forţa de acceleraţie şi vibraţiile din timpul zborului în spaţiu pot fi foarte puternice. În timpul fazei de lansare, un astronaut trebuie să suporte o forţă mai mare de patru ori decât masa corpului său. Plombele dentare se pot slăbi sau pot cădea, iar schimbările din presiunea atmosferică poate fi dureroasă atunci când există carii”, au explicat experţii în video-ul de mai jos. 

Iată motivul pentru care astronauţii sunt nevoiţi să îşi îngrijească atent dinţii atunci când sunt în spaţiu. 

Când rezidenţii ISS sunt trimişi înapoi pe Pământ, după câteva luni de stat pe orbită, ei sunt supuşi unui drum de întoarcere violent. Capsula rusească Soyuz, responsabilă pentru transportul astronauţilor spre ISS şi înapoi pe Pământ aterizează cu o viteză de 10 km/h. 

Aşadar, dacă visaţi să ajungeţi astronauţi nu uitaţi să vă îngrijiţi dinţii!

Sursa: Space

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase