Home » D:News » O veste îngrijorătoare arată că realitatea depăşeşte chiar şi cele mai pesimiste prognoze ale specialiştilor

O veste îngrijorătoare arată că realitatea depăşeşte chiar şi cele mai pesimiste prognoze ale specialiştilor

O veste îngrijorătoare arată că realitatea depăşeşte chiar şi cele mai pesimiste prognoze ale specialiştilor
Publicat: 07.03.2013
Cantitatea de dioxid de carbon din aer a crescut în mod dramatic în 2012, ceea ce face improbabil ca omenirea să reuşească să limiteze încălzirea globală la doar două grade Celsius, aşa cum sperau liderii celor mai importante ţări.

Oamenii de ştiinţă afirmă că saltul nivelului CO2 din aer reflectă faptul că economia mondială îşi revine, ceea ce duce la arderea combustibililor fosili, mai ales în China.

Nivelul de dioxid de carbon din aer a crescut cu 2,67 părţi la milion din 2011 în 2012, ducând totalul la 395 de părţi la milion, a explicat Pieter Tans, coordonatorul echipei de măsurători a gazelor cu efect de seră din cadrul NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration).

Cercetătorii subliniază că acest salt în nivelul de emisii de carbon este cel de-al doilea ca amplitudine din 1959, anul în care au început să fie stocate date referitoare la emisiile de carbon. Măsurătorile se bazează pe mostrele de aer capturate departe de lumea civilizată, de pe un vulcan din Mauna Loa, Hawaii.

Inaugurarea unor noi centrale energetice bazate pe cărbune, mai ales în ţările în curs de dezvoltare, reprezintă principalul motiv pentru care emisiile de dioxid de carbon continuă să crească, chiar dacă în SUA şi în alte ţări acestea au scăzut ca rezultat al eforturilor de conservare şi datorită surselor de energie mai curate.

În acelaşi timp, plantele şi oceanele planetei, ce absorb în mod normal o parte din dioxidul de carbon, au absorbit anul trecut mai puţin decât de obicei, a explicat John Reilly, co-director al Joint Program on the Science and Policy of Global Change. Cantitatea absorbită de plante şi de oceane variază în mod natural de la an la an.

Tans subliniază că nivelul tot mai mare al emisiilor de carbon se datorează în mare parte consumului sporit de combustibili fosili: „este o dovadă ce atestă că influenţa omului este factorul dominant”.

Singurul an în care s-a înregistrat o creştere mai mare a nivelului de dioxid de carbon în aer a fost 1998. În acel an, emisiile principalului gaz cu efect de seră au crescut cu 2,93 părţi la milion. Din 2000 până în 2010, planeta a înregistrat în medie o creştere anuală cu puţin sub 2 părţi la milion. În anii ’60, creşterea medie anuală era mai mică de o parte la un milion.

În 2009, naţiunile planetei au fost de acord cu stabilirea un ţel voluntar de limitare a încălzirii globale la 2 grade Celsius peste temperaturile înregistrate înainte de începutul epocii industriale. De la jumătatea secolului al XIX-lea, temperaturile au crescut deja cu un grad Celsius. Tendinţele actuale de poluare arată că în următoarele decenii se va înregistra o creştere a temperaturilor la nivel mondial cu 1,5 – 2,5 grade Celsius, afirmă Reilly.

„Şansele de a menţine schimbările climatice sub pragul de 2 grade Celsius sunt tot mai mici”, avertizează Tans.

Oamenii de ştiinţă urmăresc poluarea cu dioxid de carbon prin monitorizarea emisiilor din fabrici şi prin analizarea atmosferei. Ambele studii arată o creştere mult mai rapidă a emisiilor poluante decât şi-au imaginat oamenii de ştiinţă chiar şi în cele mai pesimiste prognoze, explică Michael Mann, un specialist în climatologie de la Universitatea Pennsylvania State.

Acest lucru înseamnă că efectele nocive ale schimbărilor climatice vor avea loc mai devreme decât se aşteptau cercetătorii, concluzionează Mann.

Sursa: Associated Press

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase