Home » D:News » Din misterele spaţiului cosmic: cea mai „bătrână” stea pare să fie mai veche decât Universul!

Din misterele spaţiului cosmic: cea mai „bătrână” stea pare să fie mai veche decât Universul!

Din misterele spaţiului cosmic: cea mai „bătrână” stea pare să fie mai veche decât Universul!
Publicat: 09.03.2013
Cea mai „bătrână” stea descoperită până acum de omenire pare să fie chiar mai veche decât însuşi universul, însă un nou studiu ajută la clarificarea acestui paradox.

Cercetările mai vechi au estimat că „steaua Matusalem” datează de acum 16 miliarde de ani. Această datare este problematică, dat fiind că majoritatea oamenilor de ştiinţă consideră că Big Bang, evenimentul care a dus la conceperea Universului, a avut loc acum aproximativ 13,8 miliarde de ani.

De curând, o echipă de astronomi au calculat o nouă vârstă pentru steaua Matusalem, folosind informaţii despre distanţa, strălucirea, compoziţia şi structura acestei stele.

„Folosind toate aceste ingrediente ajungem la o vârstă de 14,5 miliarde de ani, cu o incertitudine care face vârsta stelei compatibilă cu vârsta universului”, a comentat Howard Bond, un specialist de la Pennsylvania State University şi totodată principalul autor al noii cercetări.

Incertitudinea menţionată de Bond este de plus-minus 800 de milioane de ani, ceea ce înseamnă că steaua ar putea o vârstă de 13,7 miliarde de ani – fiind cu puţin mai tânără decât universul.

Bond şi echipa sa de cercetători au studiat steaua Matusalem, cunoscută sub denumirea ştiinţifică de HD 140283, folosind telescopul spaţial Hubble.

Steaua este cunoscută de mai bine de 100 de ani, datorită faptului că traversează cerul cu o viteză foarte mare. „Matusalem” se deplasează cu 1,3 milioane de kilometri pe oră şi acoperă o distanţă egală cu lăţimea lunii pline la fiecare 1.500 de ani.

Cercetătorii afirmă că prin studierea repetată a acestei stele ar putea obţine o vârstă mai precisă, care să ateste fără echivoc că HD 140283 nu este mai „bătrână” decât universul.

Noul studiu a fost publicat luna trecută în jurnalul Astrophysical Journal Letters.

Sursa: Space

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase