Home » D:News » Îngrijorarea declanşează un proces patologic în organism, arată un studiu în premieră

Îngrijorarea declanşează un proces patologic în organism, arată un studiu în premieră

Îngrijorarea declanşează un proces patologic în organism, arată un studiu în premieră
Publicat: 19.03.2013
Faptul că ne facem întruna griji şi ne frământăm din cauza unor evenimente stresante poate avea ca urmare declanşarea inflamaţiei, o stare periculoasă ce măreşte riscul instalării unor boli grave.

Un nou studiu a cercetat acest fenomen, măsurând nivelul sanguin al proteinei C-reactive, un marker al inflamaţiei tisulare. Acesta este primul studiu care măsoară în mod direct efectul îngrijorării asupra organismului.

Autorii studiului, cercetători la Universitatea Ohio, SUA, au ajuns la concluzia că frământarea din cauza unor evenimente negative duce la creşterea nivelului de inflamaţie în corp.

Cercetătorii au rugat mai multe persoane să îşi evalueze singuri tendinţa de a se stresa din cauza evenimentelor neplăcute şi au constatat că o înclinaţie mai marcată în acest sens este corelată cu anumite probleme fiziologice.

Experimentele au fost realizate cu participarea a 34 de femei tinere, sănătoase.

Fiecărei femei i s-a cerut să ţină un discurs legat de candidatura ei pentru o slujbă, în faţa a două persoane (care jucau rolul celor care o intervievau), îmbrăcate în halate albe de laborator şi care ascultau având pe faţă o expresie de nepătruns.

Apoi, jumătate dintre participante au fost rugate să se gândească la modul în care s-au descurcat cu discursul, în vreme ce altora li s-a cerut să se gândească la imagini şi activităţi neutre, cum ar fi corăbii cu pânze sau cumpărarea de alimente.

Cercetătorii au prelevat apoi probe de sânge de la participante, iar analizele au arătat că nivelul proteinei C-reactive era semnificativ mai mare la participantele cărora li se ceruse să se gândească la discurs.

La aceste femei, nivelul markerului de inflamaţie a continuat să crească timp de cel puţin o oră după discurs. La celelalte participante, nivelul proteinei C-reactive a revenit la nivelul iniţial, în cursul unei ore.

Proteina C-reactivă este produsă în special de ficat şi este asociată cu răspunsul inflamator al sistemului imunitar; nivelul ei creşte ca urmare a unor traume, leziuni sau infecţii.

Proteina C-reactivă este larg utilizată ca marker clinic pentru a determina dacă există o infecţie a organismului, dar şi dacă pacientul prezintă riscuri care i-ar putea afecta sănătatea în viitor.

Tot mai multe studii arată că inflamaţia cronică este asociată cu diferite boli, iar sistemul imunitar are un rol important în declanşarea şi evoluţia maladiilor cardiace, precum şi al unor boli ca demenţa, cancerul şi bolile autoimune.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase