Prima pagină D:News

De ce este periculos pentru siluetă să mâncăm în faţa televizorului sau a computerului?

Redactia Descopera.ro | 03.19.2013 | ● Vizualizări: 372
Cercetătorii avertizează că atunci când nu suntem atenţi la ce mâncăm, consumăm mai mult     + zoom
Galerie foto (1)

Dacă vă simţiţi vinovaţi pentru că mâncaţi în faţa televizorului, o nouă cercetare subliniază de ce acest obicei este foarte îngrijorător pentru siluetă.

Studiul arată că persoanele care sunt distrase în timp ce mănâncă – fie că citesc, urmăresc un program TV sau se joacă un joc – mănâncă mai mult şi la o oră mai târzie. O meta-analiză a 24 de studii efectuată de un grup de cercetători britanici a descoperit că aceste persoane pot mânca şi cu 25% mai mult.

„Unele studii au mai arătat acest lucru, însă toate dovezile nu au fost compliate niciodată”, a explicat doctorul Eric Robinson de la Universitatea din Liverpool, autorul studiului.

Pe lângă faptul că mâncăm mai mult atunci când mâncăm distraşi, specialiştii subliniază că e mai puţin probabil să ţinem minte cât am mâncat.

Cercetătorii au arătat că persoanele care ţin minte cât au mâncat într-o masă precedentă tind să mănânce mai puţin într-o masă ulterioară.

Studiul publicat în American Journal of Clinical Nutrition a clasificat persoanele în două categorii: „atenţi”, oameni care mănâncă liniştiţi şi atenţi la ce consumă, şi „distraşi”, opusul acestora. Cei distraşi nu sunt foarte atenţi la ce mănâncă şi nu conştientizează cantitatea totală consumată.

„Deşi avem sentimentul că luăm cu uşurinţă decizii despre ce şi cât mâncăm, aceste decizii sunt, de fapt, foarte complexe şi pot fi modificate foarte uşor”, a comentat doctorul Suzanne Higgs, coautor al studiului şi totodată psiholog la Universitatea Birmingham.

Oamenii de ştiinţă au analizat literatura ştiinţifică şi au identificat 24 de studii efectuate între 1997 şi 2011 în care erau manipulate atenţia, memoria şi conştientizarea actului mâncării. Toate aceste studii erau controlate şi monitorizate atent, dar fiecare dintre ele folosea alte metode prin care manipulau atenţia participanţilor.

De exemplu, într-un studiu participanţii mâncau în timp ce se uitau la televizor. În alt studiu, aceştia mâncau fistic, iar cercetătorii eliminau imediat cojile, pentru a reduce gradul de conştientizare a cantităţii consumate.

Analiza arată că există diferenţe importante între participanţii care consumă atent şi cei care mănâncă distraşi, subliniază doctorul Higgs.

În medie, cei care mâncau fără să fie atenţi consumau cu 10% mai multă mâncare. Totodată, la masa ulterioară aceste persoane consumau cu 25% mai mult.

În schimb, cei care îşi aminteau precis cât au mâncat la o masă precedentă consumau cu 10% mai puţin în cadrul unei mese ulterioare.

Cercetătorii afirmă că rezultatele arată că persoanele care doresc să slăbească ar trebui să fie mult mai atente la mâncarea pe care consumă, subliniind că această metodă necesită mult mai puţin efort decât număratul caloriilor.

Sursa: Daily Mail