Home » D:News » Hologramele din Star Wars devin realitate: a fost dezvăluit sistemul 3D ce nu necesită ochelari! (VIDEO)

Hologramele din Star Wars devin realitate: a fost dezvăluit sistemul 3D ce nu necesită ochelari! (VIDEO)

Hologramele din Star Wars devin realitate: a fost dezvăluit sistemul 3D ce nu necesită ochelari! (VIDEO)
Publicat: 21.03.2013
V-ar plăcea să urmăriţi un film pe telefonul mobil în care personajele să „iasă” din ecran în 3D, aşa cum o făcea Prinţesa Leia în celebrul film „Star War”? Dacă da, aflaţi că această posibilitate este foarte aproape de a deveni realitate.

O echipă de cercetători din Statele Unite ale Americii au anunţat că realizarea unui display conceput pentru telefoanele mobile, tablete şi ceasuri care permite vizualizarea unei imagini tridimensionale fără a mai fi nevoie să fie folosiţi ochelari speciali.

Spre deosebire de proiecţia holografică folosită în universul imaginat de George Lucas, display-ul conceput de oamenii de ştiinţă americani este plat şi luminat din spate.

Display-ul foloseşte o tehnologie cunoscută sub denumirea de „optică de difracţie” ce permite conceperea unor imagini tridimensionale ce pot fi vizualizate din mai multe unghiuri, chiar dacă dispozitivul este înclinat.

„Spre deosebirea de tehnologia existentă, care permite vizualizarea imaginilor tridimensionale doar prin mişcarea capului la stânga şi la dreapta (paralaxă orizontală), noi am realizat o tehnologie care permite crearea imaginilor 3D în paralaxă completă”, a comentat David Fattal, coordonatorul echipei de cercetători din cadrul Hewlett-Packard Laboratories din Palo Alto, California.

„De exemplu, dacă aţi urmări o imagine tridimensională ce înfăţişează planeta Pământ cu Polul Nord orientat spre privitor, prin rotirea capului în jurul display-ului veţi putea vedea orice ţară de pe glob, aţi avea posibilitatea să vedeţi întreaga planetă”, a explicat Fattal modul în care funcţionează tehnologia.

Optica de difracţie permite rezolvarea unei dificultăţi cauzate de anatomia umană, se arată în studiul publicat în prestigiosul jurnal ştiinţific Nature.

Oamenii văd lumea în mod stereoscopic, ceea ce înseamnă că cei doi ochi ai noştri văd două imagini uşor diferite, deoarece sunt poziţionaţi la o distanţă de aproximativ şase centimetri unul de celălalt.

Imaginile 2D se bazează pe o singură imagine, ceea ce înseamnă că ambii ochi văd acelaşi lucru pe ecran. Pentru imagini 3D este necesar ca fiecare ochi să privească o imagine uşor diferită.

Sistemele ce folosesc ochelari funcţionează datorită faptului că aceştia sunt dotaţi cu lentile care polarizează lumina în direcţii diferite, sau, în cazul ochelarilor ieftini şi care provoacă dureri de cap, pentru că au o lentilă colorată în roşu şi alta în verde. 

Cea mai bună opţiune pentru producerea de imagini 3D fără ochelari ar fi imaginile holografice, precum în Star Wars. În acest moment, însă, această tehnică nu poate fi folosită pentru clipurile video obişnuite, pentru că necesită o densitate a pixelilor prea mare pentru tehnologia actuală.

Noua metodă concepută de cercetătorii americani foloseşte un sistem luminat din spate, cu o suprafaţă ce prezintă numeroase crestături microscopice. Aceste crestături trimit fotonii în diferite direcţii, iar pixelii individuali formează laolaltă imagini diferite ce sunt trimise către fiecare dintre cei doi ochi.

Modelul demonstrativ dat publicităţii de oamenii de ştiinţă poate trimite lumina în 14 direcţii diferite, realizând un efect 3D la un unghi de 90 de grade la o distanţă de un metru de dispozitiv. Testele au fost realizate cu secvenţe video ce rulau cu o viteză de 30 de cadre pe secundă.

Oamenii de ştiinţă anunţă că modelul poate fi modificat pentru a trimite lumina în 64 de direcţii, mărind astfel zona de vizionare. „Prototipul actual este complet transparent”, a anunţat Fattal.

Sistemul prezintă şi câteva neajunsuri ce vor trebui rezolvate înainte să fie lansat pe piaţă. Pixelii generaţi de acest sistem 3D sunt mult mai mici decât cei folosiţi astăzi în dispozitivele mobile, astfel că este nevoie de mai multe eforturi înainte ca imaginile produse să fie de o calitate superioară, lucru ce ţine de densitatea pixelilor.

Surse: AFP, Nature, Phys.org

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase