Home » D:News » Cel mai subţire endoscop din lume are grosimea unui fir de păr

Cel mai subţire endoscop din lume are grosimea unui fir de păr

Cel mai subţire endoscop din lume are grosimea unui fir de păr
Publicat: 22.03.2013
Subţire cât un fir de păr uman şi cu o rezoluţie de patru ori mai bună decât cea a dispozitivelor similare, cel mai subţire endoscop realizat vreodată va permite în scurt timp cadrelor medicale să vizualizeze aspecte ale corpului uman ce nu pot fi studiate cu ajutorul altor instrumente.

Endoscoapele sunt folosite pentru a studia interiorul corpului uman, iar de regulă ele sunt compuse dintr-un mănunchi de fibre ce transmit lumină şi imagini. Joseph Kahn de la Universitatea Stanford din California, SUA, a realizat alături de colegii săi un nou endoscop format dintr-o singură fibră optică.

De regulă, o singură fibră optică duce la amestecarea semnalului luminos, astfel că echipa de cercetători a conceput un algoritm ce permite reconstruirea imaginilor.

În acest moment, prototipul creat de cercetători permite studierea unor obiecte de 2,5 micrometri – o treime din diametrul unei hematii – însă cercetătorii estimează că vor putea îmbunătăţi rezoluţia endoscopului pentru a permite studierea obiectelor de 0,3 micrometri.

Instrumentul conceput de echipa de oameni de ştiinţă ar putea fi folosit pentru a studia activitatea cerebrală în detaliu amănunţit sau pentru a detecta celulele canceroase de timpuriu.

„Aşa cum industria de telecomunicaţii a conceput metode noi pentru a obţine mai multe informaţii cu ajutorul fibrelor optice, aceşti cercetători au aplicat aceeaşi metodă în endoscopia medicală”, a comentat Stephen Boppart de la Universitatea Illinois din Urbana-Champaign.

Surse: NewScientist, Universitatea Stanford

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase