Home » D:News » La ce vârstă ar trebui bebeluşii să înceapă să mănânce hrană solidă?

La ce vârstă ar trebui bebeluşii să înceapă să mănânce hrană solidă?

La ce vârstă ar trebui bebeluşii să înceapă să mănânce hrană solidă?
Publicat: 26.03.2013
În SUA, multe mame încep să dea copiilor lor mâncare solidă prea devreme, mărind riscul ca aceştia să sufere mai târziu de probleme cronice de sănătate, precum obezitatea şi eczemele, arată cercetări recente.

Într-un studiu realizat de Academia Americană de Pediatrie între anii 2005 şi 2007,  40% dintre mame au afirmat că dăduseră copiilor lor mâncare solidă înainte de vârsta de 4 luni, iar 93% introduseseră hrana solidă înainte de 6 luni, mai devreme decât era recomandat. 

La vremea când a fost întreprins studiul, Academia Americană de Pediatrie recomanda să nu li se dea copiilor hrană solidă până la vârsta de 4 luni, ci numai lapte matern; în prezent, aceeaşi instituţie recomandă ca mamele să aştepte cu introducere hranei solide până când bebeluşul împlineşte 6 luni.

Faptul că multe mame obişnuiesc să introducă hrană solidă în alimentaţia bebeluşului la vârste prea mici îi îngrijorează pe specialiştii pediatri, deoarece se consideră că bebeluşii nu sunt pregătiţi, din punct de vedere al dezvoltării organismului, să primească alimente solide înainte de 4 luni, putând avea dificultăţi cu mestecarea şi înghiţirea mâncării.

Alte studii au găsit corelaţii între introducerea de timpuriu a hranei solide şi creşterea riscului ca acel copil să sufere, mai târziu, de probleme cronice de sănătate, precum obezitate, diabet şi eczemă.

În plus, introducerea alimentelor solide prea devreme reduce durata alăptării, lipsind copilul de anumite beneficii aduse de consumul de lapte matern.

Descoperirile scot în evidenţă nevoia unei comunicări mai bune între pediatri şi mame, privitor la momentul potrivit pentru introducerea hranei solide.

Studiul a fost realizat pe 1.334 de femei, care au fost urmărite încă dinainte de a naşte şi apoi lunar, până când copiii lor au împlinit un an de viaţă. Rezultatele au fost publicate în jurnalul Pediatrics.

Multe mame afirmau că au dat copilului mâncare solidă înainte de 4 luni deoarece considerau că acesta este destul de mare pentru a consuma şi alimente solide. Acest lucru, spun specialiştii, arată că un  mare număr de mame nu ştiu că, la 4 luni, e prea devreme pentru hrana solidă.

Alte motive invocate de femei sunt: „bebeluşului părea să-i fie mereu foame”; „copilaşul voia şi el să guste din mâncarea pe care o mâncam eu” şi „voiam să-i dau copilului şi altceva în afară de lapte de mamă sau lapte praf.” 

Peste 50 dintre mamele participante la studiu au afirmat că li se spusese de către un medic că bebeluşul poate începe să mănânce hrană solidă înainte de 4 luni.

Cercetătorii spun că mamele apelează la diverse surse de informare pentru  a afla când le pot da copiilor mâncare solidă, iar aceste surse pot oferi informaţii contradictorii. În plus, chiar şi multe asistente sau infirmiere afirmă că nu au pregătire suficientă în ceea ce priveşte nutriţia sugarilor.

Multe femei au dat copiilor mâncare solidă prea devreme deoarece credeau că aceştia plâng de foame, dar bebeluşii pot plânge din multe alte cauze decât foamea, iar dacă un doctor le ajută pe mame să interpreteze corect plânsul copilului, s-ar putea evita introducerea prea devreme a alimentelor solide.

E posibil ca numărul mamelor americane care dau copiilor prea deveme hrană solidă să fi fost chiar subestimat, deoarece participantele la studiu erau predominant de rasă albă şi aveau un venit mediu, astfel încât e posibil ca rezultatele să nu fie aplicabile populaţiei în ansamblu. Mamele cu statut socio-economic mai scăzut sunt mai înclinate să dea copiilor mâncare solidă foarte devreme în viaţă, astfel încât numărul real al femeilor care fac acest lucru ar putea fi mai mare decât indică rezultatele studiului.

Sursa: Discovery News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase