Home » D:News » Cum calculăm când cade Paştele şi de ce data variază atât de mult?

Cum calculăm când cade Paştele şi de ce data variază atât de mult?

Publicat: 29.03.2013
Curioşi când se vopsesc ouăle de Paşte? În 2013, ca în fiecare an, cu toţii ne întrebăm „când pică Paştele?”. Anul acesta, pentru mai multe confesiuni creştine, Paştele are loc pe data de 31 martie, în timp ce pentru ortodocşi, evenimentul urmează a fi sărbătorit pe 5 mai. În ambele cazuri, data Paştelui poate varia chiar şi cu mai mult de o lună, ea putând fi stabilită între 22 martie şi 25 aprilie pentru bisericile din occident şi între 4 aprilie şi 8 mai pentru cele din orient. Şi totuşi, de ce variază atât de mult data în care sărbătorim Paştele?

Potrivit Bibliei, Cina cea de Taină a avut loc în ajunul sărbătorii evreieşti Pesah, iar Iisus a murit a doua zi (în Vinerea Mare) şi a înviat a treia zi (duminica). Începutul sărbătorii Pesah este determinat de prima lună plină după echinoţul de primăvară , care poate avea loc în orice zi din săptămână. Pentru a se asigura că Paştele cade duminica, Consiliul de la Niceea a stabilit, în anul 325, că Paştele va fi sărbătorit în duminica de după prima lună plină sau după echinocţiul de primăvară. 

Totuşi, dacă luna plină apare duminica, atunci Pesah începe duminica şi, prin urmare, Paştele este sărbătorit peste o săptămână pentru că trebuie să aibă loc după Pesha. Mai mult, Consiliul de la Niceea a fixat data echinocţiului de primăvară pe 21 marte, data în care a avut loc în acel an (cu toate că, acum cade pe 20 martie). De asemenea, tot atunci s-a hotărât crearea un set de tabele pentru a defini când cade luna plină, documente care nu se potrivesc chiar bine cu datele astronomice actuale (ceea ce înseamnă că, în practică, Paştele poate fi sărbătorit înainte de Pesah). 

Pentru bisericile occidentale, paştele poate fi sărbătorit cel mai devreme atunci când, conform tabelelor de la Niceea, luna plină apare pe 21 martie, într-un an în care această dată cade sâmbăta. În acest caz, paştele este sărbătorit duminică 22 martie, un eveniment rar care a avut loc în anul 1818 şi care va mai avea loc în 2285. De asemenea, cel mai târziu, paştele poate fi sărbătorit atunci când luna plină cade pe 20 martie, ceea ce înseamnă că prima lună plină după 21 martie cade peste 29 de zile, pe 18 aprilie, Dacă 18 aprilie cade duminica, atunci Paştele este sărbătorit duminica următoare, pe 25 aprilie. Acest lucru s-a întâmplat ultima dată în 1943 şi se va întâmpla iar în 2038. 

Pentru creştini ortodocşi, se aplică aceeaşi regulă doar că în acest caz calculele se fac pe baza calendarului iulian, care este cu 13 zile în urma celui gregorian. 

Au existat mai multe propuneri pentru a se modifica modul în care este calculat paştele. la o întâlnire din 1997, în Aleppo, reprezentanţii mai multor biserici au propus ca un nou sistem, bazat pe observaţii astronomice actuale, să fie adoptat începând cu 2001. Acest lucru, ar fi permis ca Paştele să cadă în aceeaşi zi pentru toată lumea. 

Sursa: The Economist

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase