Home » D:News » O mică schimbare în felul în care mâncăm ar putea salva milioane de vieţi în fiecare an

O mică schimbare în felul în care mâncăm ar putea salva milioane de vieţi în fiecare an

O mică schimbare în felul în care mâncăm ar putea salva milioane de vieţi în fiecare an
Publicat: 05.04.2013
O nouă cercetare publicată de o echipă internaţională de experţi a identificat o metodă simplă prin care milioane de vieţi din întreaga lume ar putea fi salvate în fiecare an: reducerea consumului de sare şi creşterea consumului de potasiu (prin adăugarea mai multor fructe şi legume în dietă).

Aceste schimbări banale în dieta oamenilor ar duce la reducerea tensiunii arteriale, ceea ce ar reduce la rândul său riscul de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral, se arată în cercetarea publicată pe bmj.com.

Pentru a analiza acest subiect în profunzime, cercetătorii britanici au analizat alături de alţi experţi din întreaga lume câteva zeci de studii internaţionale asupra sării, potasiului şi a hipertensiunii. Hipertensiunea este definită ca fiind un rezultat mai mare sau egal de 14/9.

Iată câteva dintre rezultatele obţinute de cercetători

  • O reducere modestă a consumului de sare pentru patru sau mai multe săptămâni ducea la reducerea presiunii sistolice (numărul mai mare), în medie, cu 5 mm coloană de mercur. Persoanele cu hipertensiune înregistrau scăderi mai mari
  • Reducerea consumului de sare nu avea efecte adverse asupra colesterolului sau a funcţiilor renale
  • De asemenea, creşterea consumului de potasiu ajuta la scăderea tensiunii arteriale

Graham MacGregor, profesor de medicină cardiovasculară în cadrul London School of Medicine şi totodată coordonatorul acestui studiu, afirmă că reducerea la jumătate a consumului de sare ar duce la prevenirea a aproximativ 2,5 milioane de decese anual.

Specialistul afirmă că decizia ideală ar consta în reducerea consumului de sare şi creşterea consumului de potasiu. Pentru a consuma mai mult potasiu, expertul recomandă oamenilor să mănânce 3 porţii suplimentare de fructe şi legume în fiecare zi faţă de ce mănâncă în acest moment.

„Cea mai atrăgătoare politică ar fi reducerea cantităţii de sare folosită de companiile din industria alimentară. Nu costă mult şi ar duce la îmbunătăţiri extraordinare în ceea ce priveşte sănătatea oamenilor, reducând totodată masiv costurile serviciilor de sănătate”, a comentat MacGregor.

Expertul afirmă că acest lucru ar fi benefic pentru toată lumea. „Oamenii care consumă mai puţină sare trăiesc mai mult, ceea ce va permite companiilor din industria alimentară să obţină mai mulţi bani de pe urma lor”, a explicat MacGregor.

Elliott Antman, profesor de medicină la Harvard Medical School şi totodată purtătorul de cuvânt al American Heart Association, afirmă că noua cercetare este „un studiu foarte detaliat al literaturii medicale de specialitate ce arată că prea mult sodiu este nociv, iar potasiul este util”.

Antman recomandă oamenilor să consume maximum 1.500 de miligrame de sodiu în fiecare zi. „Oamenii din această ţară au crescut şi s-au obişnuit cu alimente foarte bogate în sodiu. Dacă vor mânca alimente cu puţină sare pentru o perioadă mai îndelungată, papilele lor gustative se vor obişnui cu noul nivel şi vor descoperi că alimentele au gust bun”, a explicat Antman. În acest moment, americanii consumă zilnic aproximativ 3.400 de miligrame de sodiu zilnic, cea mai mare parte a sării găsindu-se în alimentele procesate şi în produsele restaurantelor.

Sursa: USA Today

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase